kevin-grieve-rIxvO9yqoSo-unsplash

Hoće li izradi skulptura od snijega i leda doći kraj? Donosimo vam neke od najvećih instalacija i festivala

GREEN_300_listici_sredina

"Kipari od leda" u deficitu s materijalom

Izrada skulptura od leda datira još iz godina prije Krista. Države poput Kanade, Rusije i nama bliže Francuske svake godine tradicionalno održavaju festivale izrade gigantskih skulptura od snijega i leda. No, hoće li ova umjetnost otići u zaborav obzirom na temperature i kronični nedostatak snijega?

Ledene skulpture imaju bogatu povijest, a dokazi upućuju na to da su ljudi možda klesali led već 600. godine prije Krista. Međutim, kako su alati i tehnologija napredovali, tako su napredovale i ledene skulpture. U 1600-ima, ribari u kineskoj pokrajini Heilongjiang bi zamrznuli vodu u kantama, a zatim izvadili kante i stavili svijeću unutra kako bi stvorili ledene svjetiljke. To je tradicija koja se i danas slavi na Harbinskom međunarodnom festivalu skulptura od leda i snijega.

Kasnije, 1739. godine, ruska carica Ana Ivanovna dala je sagraditi “ledenu palaču” od leda s rijeke Neve za održavanje posebnih događaja. Umjetnik Valery Ivanovich Jacobi obilježio je ovu ledenu palaču na uljnoj slici 1878. godine.

I danas umjetnici diljem svijeta stvaraju nezaboravne skulpture od leda i snijega. Ledene i snježne skulpture ne traju vječno, naravno. Vrijeme za koje možete očekivati ​​da će ledena ili snježna skulptura stajati ovisi o veličini, temperaturi, sunčevoj svjetlosti i cirkulaciji zraka. Procjenjuje se da će ledena skulptura od jednog bloka trajati oko 12 sati na temperaturi od 10 stupnjeva Celzijusa. Ili je bar tako bilo sve do nekoliko godina unazad. Snijega iz godine u godinu ima sve manje, temperature su u zimskim mjesecima sličnije onim proljetnim, dane u temperaturama ispod nule možemo izbrojiti na prste, a snijeg i koje padne ne zadržava se pretjrano dugo na tlu. Ovakav crni scenarij mogao bi dovesti do prekida ove zimske umjetničke tradicije. Na sreću, fotografije ne blijede tako lako, pa vam u nastavku donosimo festivale i umjetnike kojima je led glavni kiparski materijal.

Banff Ice Festival

Održava se u Kanadi i oduševljava umjetnicima poput ovog koji je na jezeru Louis napravio tzv. Anđeosku statuu.

Međunarodni festival leda i snježnih skulptura u Harbinu

Međunarodni festival ledenih i snježnih skulptura u Harbinu u sjeveroistočnoj Kini najveći je svjetski zimski festival koji svake godine privuče do 20 milijuna posjetitelja. Festival ima tri lokacije: slikovito područje otoka Sunca, svijet leda i snijega gdje se nalazi ledeni labirint i park Zhaolin, gdje je izloženo više od 1000 ledenih skulptura.

Ledene skulpture umjetnika Darrena Jacksona

Od jednoroga u škotskoj, vlaka i tračnica pa sve do jelena i drugih životinja, ovaj umjetnik svaki put iznova iznenadi.

Međunarodno Valloire-Galibier natjecanje u ledenim skulpturama Valloire, Francuska

Okuplja stotinjak umjetnika koji se natječu u najboljim ledenim instalacijama i to još od 1991. godine.

Nizozemski festival ledenih skulptura

Godišnji nizozemski festival ledenih skulptura privlači umjetnike iz cijelog svijeta koji imaju zadatak oblikovati više od dvije tone leda i snijega u smrznute skulpture visoke i do 7 metara.

Ice Moscow Festival

Na festivalu oduševljavaju skulpture popularnih građevina diljem svijeta, jedna je i moskovska katedrala Vasilija Blaženog.

Tatranski ledeni hram u istočnoj Slovačkoj

Počevši od 2013., “kipari od leda” kako ih nazivaju, svake su godine putovali u Hrebienok u istočnoj Slovačkoj kako bi izgradili ono što se danas naziva ledeni hram Tatra ili smanjenu verziju svjetski poznate crkve. Skulpturu je gradio tim od 16 kipara mjesečno, a radili su 12 sati dnevno kako bi dovršili projekt. Hram je napravljen od 1880 ledenih blokova teških 225 tona.

Međunarodni festival ledenih skulptura u Jelgavi, Latvija

Međunarodni festival ledenih skulptura u Jelgavi u Latviji najveći je zimski događaj na Baltiku i održava se svake godine već više od 20 godina. Godine 2017. 32 profesionalna kipara iz osam zemalja doputovala su u Latviju i izradila 45 ledenih skulptura, kao i ledeni bar. I djeca i odrasli mogli su učiti od samih kipara na radionici leda.

PHOTOS BY: Unsplash, Youtube, Instagram, Facebook, bridgetomoscow.com, / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.