plitvice
plitvice

Turist se nedavno okupao na Plitvicama: 8 stvari koje nikako ne smijete raditi u nacionalnim parkovima

GREEN_300_listici_sredina

Osnovni bonton

Zabrane i pravila postavljene su kako bi se zaštitila priroda, očuvala biološka raznolikost i omogućio održivi turizam u nacionalnim parkovima. Posjetitelji trebaju biti svjesni ovih ograničenja i poštivati ih kako bi se osiguralo da nacionalni parkovi ostanu netaknuti i dostupni budućim generacijama.

Večernji list je nedavno objavio priču o turistu koji je na Plitvičkim jezerima osvježenje potražio pod slapom, premda je kupanje u tom lokalitetu strogo zabranjeno. Zbog scene su morali intervenirati i čuvari.

U Hrvatskoj se nalazi čak osam prekrasnih nacionalnih parkova koji čuvaju izuzetnu prirodnu ljepotu i bogatstvo flore i faune. Da bi se očuvala ta prirodna baština, postoje određena pravila i zabrane koje treba poštovati posjetitelji tih parkova. U nastavku ćemo istaknuti neke od stvari koje su zabranjene na ovim mjestima.

Paljenje vatre

Zabranjeno je paljenje vatre izvan označenih prostora za roštiljanje ili kampiranje. Ovo pravilo ima za cilj sprječavanje požara i očuvanje ekosustava.

Skupljanje biljaka i cvijeća

Posjetiteljima je zabranjeno branje i iskrcajivanje bilo kakvih biljaka, cvijeća ili drugih vrsta flore. Nacionalni parkovi su stanište mnogih zaštićenih biljnih vrsta, pa je važno da se one ne narušavaju ili uništavaju.

Lov i ribolov

Lov i ribolov su strogo zabranjeni u nacionalnim parkovima. Ovi parkovi pružaju utočište za divlje životinje i biljke, a zabrana lova i ribolova pomaže održavanju ravnoteže u ekosustavu.

Odlaganje smeća

Smeće treba uvijek pravilno odlagati u označene kante ili kontejnere. Bacanje smeća u prirodu može štetiti okolišu i ugroziti životinje koje se hrane otpacima.

Uznemiravanje životinja

Važno je poštovati životinje koje žive u nacionalnim parkovima i ne uznemiravati ih. Ne smijete ih hraniti, hvatati ili na bilo koji način ometati njihov prirodni životni prostor.

Vožnja izvan označenih staza

Posjetitelji se trebaju kretati samo po označenim stazama i putevima. Vožnja izvan tih područja može oštetiti vegetaciju i uzrokovati eroziju tla.

Izleti s kućnim ljubimcima

Kućni ljubimci nisu nužno zabranjeni u svim nacionalnim parkovima, no neki reguliraju njihov ulazak radi zaštite divljih životinja i njihovog staništa. Neki ih, pak, puštaju u prostore parka, ali pod određenim uvjetima. U svakom slučaju, ako putujete s ljubimcem, prije se svakako informirajte.

Kampiranje izvan označenih prostora

Kampiranje je dopušteno samo na označenim prostorima i u skladu s pravilima parka. Divlje kampiranje može negativno utjecati na okoliš i ugroziti prirodne resurse.

Ove zabrane i pravila postavljene su kako bi se zaštitila priroda, očuvala biološka raznolikost i omogućio održivi turizam u nacionalnim parkovima. Posjetitelji trebaju biti svjesni ovih ograničenja i poštivati ih kako bi se osiguralo da nacionalni parkovi ostanu netaknuti i dostupni budućim generacijama.

PHOTOS BY: Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.