pexels-vanessa-loring-7869442 (1)

‘Šteta bacit’: Radionice izrade lutaka koje najmlađe uče čuvanju prirode

GREEN_300_listici_sredina

Tijekom cijeloga vikenda

Sudionici radionice će od otpadnog materijala kakvog je moguće pronaći u domaćinstvu, vrtiću ili školi, napraviti svoje lutke koje će predstavljati odabrane primjerke ugroženih životinjskih ili biljnih vrsta.

Ekološka inicijativa pod okriljem Empiria teatra i njegove voditeljice Ive Srnec Hamer dobiva svoj nastavak za vikend, od 3. do 4. lipnja. Tada je organiziran prvi dio mini zelenog festivala ‘Šteta bacit’, koji putem različitih aktivnosti povezuje izvedbene umjetnosti i koncept održivosti.

U sklopu programske linije ‘Šteta bacit’ za djecu u ponudi su radionice izrade i animacije lutaka u kojima polaznici uz stručno vodstvo mogu osmisliti i izraditi vlastite personalizirane lutke iz otpadnog materijala, učeći pritom o ekologiji, održivosti i savjesnoj uporabi i prenamjeni predmeta u kreativne svrhe.

Lutke od vrećica

Radionice se održavaju se na tri lokacije u Zagrebu, a vode ih mladi glumci, glumica–lutkarica Mirna Ostrošić i glumac Lovro Rimac. U subotu 3. lipnja, od 12 do 14 sati u Centru mladih Ribnjak (Caffe, Park Ribnjak 1), održava se ekološka radionica naziva ‘Life In Plastic Is Not Fantastic’. Ova se radionica temelji na izradi lutke korištenjem plastičnih vreća i potom njezine animacije uz glazbu i glumu, a tim se putem djeci na pristupačan način približavaju koncepti reciklaže i odvajanja otpada, kao i problem zagađenja okoliša plastikom. Stvorene će lutke funkcionirati i kao podsjetnik na princip reciklaže.

Radionica iste teme održat će se i u nedjelju, 4. lipnja 2023., od 16 do 18 sati u Mjesnom odboru Pongračevo (Dvorana Samoborček, Opatijski Trg 10).

U nedjelju, 4. lipnja, od 11 do 13 sati, u suradnji sa Zoološkim vrtom Grada Zagreba i na lokaciji Fakultetsko dobro 1, održat će se ekološka radionica naziva ‘Sigurno mjesto za ugrožene životinje i biljke’. Zbog potrebe edukacije djece o životinjskim i biljnim vrstama čiji je opstanak ugrožen čovjekovim djelovanjem, kroz ovu će radionicu polaznici kreirati lutke inspirirane njima. I ova je radionica besplatna.

Životinjska i biljna staništa

Sudionici radionice će od otpadnog materijala kakvog je moguće pronaći u domaćinstvu, vrtiću ili školi, napraviti svoje lutke koje će predstavljati odabrane primjerke ugroženih životinjskih ili biljnih vrsta. Takav pristup planiran je u svrhu osvještavanja štetnog ljudskog djelovanja na životinjska i biljna staništa u edukaciji djece. Stvarajući i skrbeći za svoju lutku, osim usvajanja novih kreativnih vještina, polaznici će ujedno dobiti potrebne informacije o uvjetima u kojima ugrožene jedinke obitavaju i preživljavaju, čime se izravno utječe na razvoj empatije i ekološke svijesti u djece.

Projekt je nastao u financijskoj potpori Grada Zagreba i Ministarstva kulture i medija RH, a ulaz na sva događanja je (osim programa u Zoo vrtu, za njih prijave idu na empiria.teatar@gmail.com) slobodan.

PHOTOS BY: Pixabay, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.