auti naslovna

Hrvati ove godine kupili 41 posto više automobila: Jeste li razmišljali koliki je godišnji trošak vašeg limenog ljubimca?

GREEN_300_listici_sredina

Utjecaj auta na okoliš

Bez obzira na visoke cijene goriva i troškove održavanja automobila, i dalje se Hrvati do posla radije putuju automobilom nego javnim prijevozom ili biciklom.

Iako postoje alternative za prijevoz i nije nužno da baš uvijek sjedamo u automobil kako bismo došli do odredišta, u Hrvatskoj se očito teško odričemo transporta isključivo vlastitim limenim ljubimcem. Ni tamo gdje bismo to mogli, kao što su gradske distance.

Slabo koristimo javni prijevoz

U glavnome gradu Hrvatske, unatoč sve višim cijenama nafte, većina građana koristi javni gradski prijevoz samo ako mora. Prema statistikama, još uvijek na posao osobnim automobilom ide oko 50 posto građana, dok je u gradovima kao što su Berlin ili Prag, taj postotak znatno manji, oko 15 posto.

Da ne krećemo u smjeru smanjenja emisija štetnih čestica u okoliš, koje dolaze od automobila, dokaz su i najnovije statistike prema kojima je, kako piše Novi list, prošle godine u prvih 6 mjeseci u Hrvatskoj bilo registrirano 23.535 novih osobnih vozila, a ove čak 33.799.

Što se tiče prodaje novih vozila, prema izvještaju agencije Promocija plus, u lipnju ove godine bila je 41 posto veća nego u lipnju prošle godine. Iako se, prema ovim izvješćima, dio brojki odnosi na rent-a-car agencije, ipak možemo zaključiti da je na cestama veći broj automobila nego lani.

Koliki auto košta vlasnika na godišnjoj razini?

Ako pogledamo na rast cijena nafte unatrag dvije godine, ali na rast troškova održavanja automobila, koliko se doista isplati voziti svoga limenog ljubimca svakodnevno?

Tehnički pregled/registracija obavezni su troškovi ako svojim limenim ljubimcem želite na cestu, a oni iznose od 150 do 300 eura, ovisi o vrsti motora, godišnje prijeđenim kilometrima i starosti vozila, i to bez obaveznog osiguranja. Na to dodajte i osiguranje, a najjeftinija je opcija oko 250 eura.

godišnji trošak auta

Gorivo, ako se svakodnevno vozite automobilom na posao, u Zagrebu, recimo, da je prijeđena udaljenost oko 20 km, na gorivo će vam otići u prosjeku 100 eura, a uz sve ostale vožnje, trošak goriva raste i do 200 eura mjesečno.

Redovni servis automobila, koji uključuje zamjenu ulja u motoru i kočnicama, zamjenu svih filtera te metlica brisača košta oko 200 eura.

Ako kupujete nove gume, računajte na dodatan trošak od oko 250 do 300 eura s montažom. A ako govorimo o sezonskoj zamjeni guma; čuvate li ih u hotelu, potrošit ćete 150 eura, samo na montažu oko 50-ak eura.

Uračunajte još pranje automobila i parking, što je otprilike najmanje 20 eura mjesečno, dakle na godišnjoj razini govorimo o 240 eura, minimalno.

Emisije štetnih čestica automobila

No osim ispušnih plinova, koji itekako ugrožavaju okoliš, zadnja mjerenja pokazuju da su automobilske gume daleko veći izvor emisije štetnih čestica.

Čestice koje ne dolaze iz ispuha trenutačno čine većinu emisija štetnih čestica koje su posljedica cestovnog prometa. Prosječni automobil srednje klase, pokazalo je ispitivanje, na 100 kilometara za sobom ostavi u zraku 5,8 grama štetnih čestica, koja dolaze kao rezultat trošenja guma, i 4,5 miligrama od ispušnih plinova.

I za kraj, još jedna brojčana usporedba, klasični automobili u svijetu imaju prosječnu emisiju od 118 grama CO2 po putniku na kilometar, autobusi 69 g/km, električni automobili 43 g/km, tramvaji 42 g/km i vlak 40 g/km. U Hrvatskoj je starost automobila veća od 13 godina pa je emisija CO2 sigurno veća od 120 g/km. Uzmemo li u obzir 1266 g CO2/km po jednom gradskom autobusu, u kojem se u prosjeku vozi 55 putnika, po jednom putniku je to oko 23 g CO2/km.

Kada sve sagledamo, koliko bismo utjecali na okoliš, ali i koliko bismo uštedjeli novca kada bismo smanjili upotrebu automobila i na posao krenuli javnim prijevozom ili biciklom?

PHOTOS BY: Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.