napici nasl

Tri čarobna napitka za poticanje probave: Pripremaju se jednostavno, a ove ljekovite sastojke imate u svojoj kuhinji

GREEN_300_listici_sredina

Priroda je lijek

Malo kretanja, teška hrana, ali i stres mogu prouzročiti čest osjećaj nadutosti i opstipaciju. Ako u svoju dnevnu rutinu uvedete neke od ovih ljekovitih napitaka, potaknut ćete rad probave i pomoći organizmu da se očisti od toksina koji je usporavaju.

Probavne tegobe, kao što su zatvor ili nadutost, mogu pokvariti dan, ali i san. Često svoj organizam opteretimo teškom hranom ili alkoholom pa je potrebno intervenirati prirodnim sredstvima kako bismo pospješili probavu. Donosimo tri prirodna napitka, čiji su sastojci ljekoviti za probavu i potiču rad crijeva, a njima na prirodan način možete riješti problem zatvora i nadutosti.

Voda od suhih šljiva

Stari recept, koji se pokazao učinkovit kod zatvora i nadutosti, svakako je voda od suhih šljiva. Suhe šljive sadrže visoku količinu topivih i netopivih vlakana, više od 3 grama po četvrtini šalice. Kad se topiva vlakna pomiješaju s tekućinom, ona se formiraju u gel koji pomaže omekšavanju stolice. Ako jedete samo suhe šljive, preporučuje se dodatno unošenje vode. No od suhih šljiva možete pripremiti i sok, odnosno vodu, koja će potaknuti rad crijeva.

voda od suhih šljiva

Šljive stavite u mali lonac i prelijte vodom pa kuhajte na niskoj temperature dok se voda ne zgusne i postane poput sirupa. Ohladite je na sobnu temperaturu, a potom konzumirajte. Za brzo namakanje, prelijte proključalu vodu preko suhih šljiva na 10 minuta pa procijedite i popijte.

Đumbirova voda

Ako je neka biljka ljekovita za probavu, to je sigurno đumbir. Osim što uspješno uklanja mučninu, ovaj korijen rješava problem nadutosti i zatvora, ubrzava metabolizam i često se koristi u pripravcima za detoksikaciju organizma.

đumbirova voda

Voda od đumbira jednostavno se priprema, a može se konzumirati hladna ili topla. Najbolje je koristiti  svježi korijen đumbira, koji možete pronaći u trgovinama.

  • Naribajte 1,5 čajne žličice svježeg đumbira.
  • Prokuhajte 4 šalice vode.
  • Dodajte đumbir u vodu.
  • Maknite vodu s vatre.
  • Ostavite da đumbir odstoji oko 5 do 10 minuta.
  • Procijedite tekućinu da uklonite komadiće đumbira.
  • Pustite vodu da se dovoljno ohladi za piće ili je stavite u hladnjak i pijte hladnu.

Kako đumbir ima jak okus, đumbirovu vodu možete začiniti s malo meda i limun.

Topla voda s limunom

Poznato je da je topla voda natašte stari kineski recept za dugovječnost. Prema kineskoj tradicionalnoj medicini, topla voda potiče metabolizam i probavu.

voda i limun

Ako joj dodate limun, učinili ste veliku uslugu svome organizmu. Ne samo što ćete potaknuti probavni sustav već ćete poboljšati sposobnost tijela da apsorbira hranjive tvari. Preporučen omjer je sok od pol limuna i šalica tople vode. Ako napitku dodate malo đumbira i cimeta, imat ćete odličan napitak za zdravlje!

 

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.