Povrće, koje je obavezan dio uskrsnog menija, rotkvice, nepravedno se miču sa stola nakon što prođe ovaj kršćanski blagdan. Ne samo da su raspoložive za jelo i u ostalom dijelu godine, već su iznimno zdrave i nutritivno bogate. Rotkvica se smatra drevnom biljkom budući da se uzgaja oko 3.000 godina, a kroz povijest se mijenjalo pridavanje značaja ovoj biljci. Za vrijeme starih Rimljana, ova je biljka bila sredstvo plaćanja, a Grci su je prinosili kao žrtvu bogovima.
Rotkvica je biljka kod koje su jestivi i korijen i lišće, a osim u crvenoj boji, postoji i žuta, zelena i crna rotkvica. Kako sadrži eterično ulje, ima specifičan ljutkasto-gorak okus.
Riznica zdravlja
Iako malena i neugledna izgleda, rotkvicaje prava riznica zdravlja. Osim što ima jaka antifungalna, tj. antigljivična i antibakterijska svojstva, zbog visoke razine antocijana posjeduje i antikancerogena svojstva, pa je preporučuju kao prevenciju raka debelog crijeva, želuca, bubrega i grla.
Zbog svojih diuretičkih svojstava, rotkvica pomaže kod poremećaja urinarnog trakta, a važna je i za zdravlje kože jer poboljšava učinkovitost enzima koji sudjeluju u proizvodnji kolagena.
Ovako malena nabijena je esencijalnim vitaminom C, a 100 g zadovoljava rotkvice zadovoljava oko 14 % dnevnih potreba za ovim vitaminom. Kako vitamin C smanjuje umor i odličan je antioksidans, ovo je povrće idealno baš za ovo doba godine kada mnogi pate od proljetnog umora. Nadalje, rotkvice sadrže i kalij, mangan, B6, vitamin K, A i bakar, a u manjim količinama sadrži cink, željezo i kalcij. Kako obiluju vlaknima, rotkvice su izvrstan pomoćnik probavi.
Lišće rotkvice je bogato željezom, a korijen C vitaminom, stoga kombinacija ovih dijelova idealna je za osobe koje pate od manjka željeza jer C vitamin pomaže boljoj apsorpciji željeza u organizmu. Ako vam se ne sviđa gorkast-ljutkasti okus rotkvice, možete je oguliti.
Odlične za mršavljenje
Za osobe koje žele skinuti višak kilograma, rotkvice su idealan izbor jer u 100 g imaju samo 16 kalorija i bogatu nutritivnu vrijednost. Osim toga, zbog obilja vlakana potiču probavu i pridonose čišćenju organizma, a njihov diuretki učinak pomaže izbacivanju viška tekućine iz organizma, čime se iz tijela uklanja i velik dio toksina, zaslužnih za stvaranje masnoga tkiva.
Doista, nema razloga da ovo divno povrće jedete samo tijekom uskrsnih blagdana, zar ne?