rotkvice naslovna

Ljekovite za probavu i odličan saveznik u mršavljenju: Blagodati ovog uskrsnog povrća trebali biste koristiti cijele godine

GREEN_300_listici_sredina

Zdravlje sa stola

Rotkvice su obavezan dio uskrsnog menija, a zbog raznih zdravstvenih benefita, koje donose našem organizmu, doista zaslužuju da ih konzumiramo tijekom cijele godine. Evo kakvo je zapravo čudo od povrća ovaj naizgled neugledan korijen.

Povrće, koje je obavezan dio uskrsnog menija, rotkvice, nepravedno se miču sa stola nakon što prođe ovaj kršćanski blagdan. Ne samo da su raspoložive za jelo i u ostalom dijelu godine, već su iznimno zdrave i nutritivno bogate. Rotkvica se smatra drevnom biljkom budući da se uzgaja oko 3.000 godina, a kroz povijest se mijenjalo pridavanje značaja ovoj biljci. Za vrijeme starih Rimljana, ova je biljka bila sredstvo plaćanja, a Grci su je prinosili kao žrtvu bogovima.

Rotkvica je biljka kod koje su jestivi i korijen i lišće, a osim u crvenoj boji, postoji i žuta, zelena i crna rotkvica. Kako sadrži eterično ulje, ima specifičan ljutkasto-gorak okus.

rotkvice

Riznica zdravlja

Iako malena i neugledna izgleda, rotkvicaje prava riznica zdravlja. Osim što ima jaka antifungalna, tj. antigljivična i antibakterijska svojstva, zbog visoke razine antocijana posjeduje i antikancerogena svojstva, pa je preporučuju kao prevenciju raka debelog crijeva, želuca, bubrega i grla.

Zbog svojih diuretičkih svojstava, rotkvica pomaže kod poremećaja urinarnog trakta, a važna je i za zdravlje kože jer poboljšava učinkovitost enzima koji sudjeluju u proizvodnji kolagena.

Ovako malena nabijena je esencijalnim vitaminom C, a 100 g zadovoljava rotkvice zadovoljava oko 14 % dnevnih potreba za ovim vitaminom. Kako vitamin C smanjuje umor i odličan je antioksidans, ovo je povrće idealno baš za ovo doba godine kada mnogi pate od proljetnog umora. Nadalje, rotkvice sadrže i kalij, mangan, B6, vitamin K, A i bakar, a u manjim količinama sadrži cink, željezo i kalcij. Kako obiluju vlaknima, rotkvice su izvrstan pomoćnik probavi.

Lišće rotkvice je bogato željezom, a korijen C vitaminom, stoga kombinacija ovih dijelova idealna je za osobe koje pate od manjka željeza jer C vitamin pomaže boljoj apsorpciji željeza u organizmu. Ako vam se ne sviđa gorkast-ljutkasti okus rotkvice, možete je oguliti.

rotkvice

Odlične za mršavljenje

Za osobe koje žele skinuti višak kilograma, rotkvice su idealan izbor jer u 100 g imaju samo 16 kalorija i bogatu nutritivnu vrijednost. Osim toga, zbog obilja vlakana potiču probavu i pridonose čišćenju organizma, a njihov diuretki učinak pomaže izbacivanju viška tekućine iz organizma, čime se iz tijela uklanja i velik dio toksina, zaslužnih za stvaranje masnoga tkiva.

Doista, nema razloga da ovo divno povrće jedete samo tijekom uskrsnih blagdana, zar ne?

PHOTOS BY: Unsplash/Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.