martin-katler-SwWewDn3CG4-unsplash

Traži se zabrana električnih romobila: ‘Opasni su za pješake’

GREEN_300_listici_sredina

Raspisan referendum

Vožnja električnih romobila postala je velik problem u glavnog gradu Francuske. Blokiraju pločnike, ugrožavaju pješake i zakrčuju ulice.

U Parizu bi uskoro moglo biti zabranjeno gotovo 15.000 električnih romobila. Gradske vlasti pozvale su građane na referendum s pitanjem “Hoćemo li nastaviti s uslugom slobodnog iznajmljivanja romobila”. Oni se u Parizu iznajmljuju pomoću mobilne aplikacije, a potom se mogu ostaviti bilo gdje u gradu. No, to je postalo veliki problem u gradu budući da ostavljeni romobili blokiraju pločnike, postajući potencijalno opasni za pješake. Općenito, kažu kritičari, zakrčuju ulice.

Kako navodi Euronews, samo u 2022. godini policija je izvijestila o više od 400 nesreća koji uključuju električne romobile u kojima je ozlijeđeno 459 osoba. S druge pak strane, istraživanje u Ujedinjenom Kraljevstvu pokazalo je da je veća vjerojatnost da će ozbiljne ozljede pretrpjeti vočak električnog romobila nego li biciklist.

Zabrana električnih romobila

Osim toga, u Parizu je čak bilo izvještaja o ljudima koji su bacali romobile u rijeku Seinu nakon što su završili vožnju. Gradonačelnica Anne Hidalgo smatrala da bi se trebala uvesti zabrana električnih romobila, ali će dopustiti građanima da sami odluče putem glasovanja.

Mito za električne romobile?

Tvrtka za iznajmljivanje romobila, Lime, ponudila je 10-minutnu besplatnu vožnju korisnicima koji se registriraju za glasovanje na referendumu. Pariz je jedan od gradova s najvećom upotrebom usluge i stanovnici grada imaju rok do 2. travnja da se dodaju u birački popis.

Električni romobili

“Dokažite da ste registrirani za glasovanje i besplatno dobijete 10-minutnu vožnju električnim romobilom”, stoji u e-poruci korisnicima Limea.

Zamjenik gradonačelnika iz redova Zelenih zadužen za promet i javne prostore, David Belliard, rekao je na Twitteru da predlaganje “kupovanja glasača nije lijepo”.
Kasnije je pojasnio da tvrtka za najam električnih romobila nije prekršila zakon jer glasovanje ne podliježe istim standardima kao općinski izbori. Lime kaže da je operacija savršeno legalna i da je inicijativa trebala potaknuti najveći broj ljudi da sudjeluju u glasovanju.

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.