paulo-victor-cl8Aj4fKGek-unsplash

Na riječkim ulicama uskoro 600 novih e-romobila koji se mogu unajmiti po vrlo pristupačnoj cijeni

GREEN_300_listici_sredina

Za što manje automobila u gradu

Kako bi smanjili prometovanje motornih vozila u gradu, Rijeka povećava broj električnih romobila za najam. U naredne dvije godine uslugu iznajmljivanja e-romobila u Rijeci s ukupno 600 romobila pružat će tri tvrtke odabrane na javnom natječaju, odlučeno je na gradonačelnikovom kolegiju.

Nakon što se pilot-projekt uvođenja e-romobila na riječke ulice pokazao opravdanim zaključeno je kako je potrebno nastaviti s takvom vrstom projekta. Stoga je raspisan javni poziv za prikupljanje ponuda za uslugu iznajmljivanja e-romobila na području grada Rijeke, na koji se javilo pet tvrtki, a odabrane su tri najpovoljnije. Uz projekt iznajmljivanja e-bicikala Ricikleta, uvođenje e-romobila predstavlja dio sustava mikromobilnosti, odnosno razvijanje načina prijevoza unutar urbanih sredina koji se ne zasnivaju na korištenju osobnih automobila.

“Usluga koja je bila u testnom periodu prerasta s 200 na 600 romobila, raspoređenih na 30-ak lokacija po cijelom gradu koje su bile definirane u natječaju i koje pokrivaju skoro sve naše mjesne odbore. Stava sam da su građani, naročito mlađe životne dobi, prihvatili ovu uslugu, koja je standard u mnogim europskim gradovima. Naravno da treba još malo poraditi na disciplini, naročito kod ostavljanja e-romobila nakon upotrebe na javnim površinama, no to se nadam se će s vremenom biti uređeno i da će ovu uslugu koristiti ne samo Riječanke i Riječani, već i mnogi turisti, a njih je iz dana u dan sve više. Praktički u prva tri mjeseca te brojke su značajno bolje nego u prva tri mjeseca rekordne 2019. godine“, kazao je riječki gradonačelnik Marko Filipović, napomenuvši kako slijedi potpisivanje ugovora s izabranim ponuditeljima te skoro omogućavanje usluge e-romobila u Rijeci.

Temeljem bodovanja ponuda prema postavljenim kriterijima tvrtki Bolt Services HR iz Zagreba odobreno je iznajmljivanje 300 e-romobila, tvrtkama Sustav javnih bicikala i Tier Mobility iz Zagreba, koje su dale zajedničku ponudu, iznajmljivanje 200 e-romobila, a tvrtki Zisch iz Biograda na Moru vršenje usluge sa 100 e-romobila. Osnovna karakteristika sustava je da se implementira tzv. free floating sustav, tj. raspoloživost romobila u cijelom gradu, odnosno e-romobili se ne moraju vraćati na početnu točku vožnje ili lokaciju na kojoj su preuzeti. Natječajem ne samo da su se tražili adekvatni e-romobili, robusniji i prilagođeni frekventnom korištenju te osiguranje korisnika, već i prikladna cijena najma. Tako se cijene najma kreću već od 1 kune. “Bit će potrebno raditi na edukaciji korisnika e-romobila. Već za vrijeme provođenja pilot projekta bili smo suočeni s određenim prigovorima građana koji su se ticali prvenstveno brzine kretanja romobila kroz pješačke zone i u nekim drugim područjima koje koriste i drugi korisnici u prometu. U tom smislu, ne samo da treba ponuditi edukaciju, već će trebati provoditi i kontrole“, pročelnik Odjela gradske uprave za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem Srđan Škunca.

Kako bi se povećala sigurnost svih sudionika u prometu, već su natječajem definirane tzv. geo ograđene zone s unaprijed reguliranom brzinom, odnosno područja u kojima se korisnici e-romobila neće moći kretati brzinom većom od 20 km na sat. “Ukoliko i to bude prevelika brzina, djelovat ćemo preko pružatelja usluga da se ta brzina smanji”, napomenuo je pročelnik Škunca.

PHOTOS BY: Unsplash, Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.