nautičari
nautičari

Nautičari u Hrvatsku dolaze radi prirode, ali više od polovice njih i dalje ispušta tankove u more

GREEN_300_listici_sredina

Njih čak 62,3 posto!

Iako su njihova očekivanja plovidbom po Jadranu većinom ispunjena ili čak premašena, nautičarima smetaju gužva, neodgovornost drugih, smeće u moru...

Objavljeni su rezultati novog TOMAS istraživanja – jedinog kontinuiranog istraživanja turističke potražnje u Hrvatskoj – s fokusom na nautički turizam. Istraživanje je pokazalo kako nautičari u Hrvatsku najviše dolaze radi prirodnih ljepota, sigurnosti plovidbe, kvalitete čarter plovila, osjećaja sigurnosti u zemlji te ekološke očuvanosti.

No, isto tako, njih 62.3 posto ne prazni tankove na za to predviđenim mjestima u marinama, nego u moru. No, možda i nisu sami krivi za to – samo njih 15 posto smatra da informacije o tome mogu dobiti u baš svakoj marini. Kako su nam nedavno rekli u organizaciji Green Sail, problem je i u tome što mjesta za pražnjenje tankova nema dovoljno.

78 posto nautičara koji borave u Hrvatskoj ima prihode kućanstva veće od 3500 eura, što je u usporedbi s prošlom godinom povećanje od 30-ak posto.
Imućni, ali i vjerni

Iz rezultata je vidljivo da su nam gosti vjerni – čak 36 posto ispitanih vraća se u Hrvatsku sedam godina ili duže. Ipak, broj onih koji nam dolaze prvi put, posebice kada se govori o gostima koji dolaze i iznajmljuju čarter, je za desetak posto manji u usporedbi s periodom od prije nekoliko godina.

Najviše ‘novih’ čarteraša među nautičarima iz dolazi iz nordijskih zemalja (njih 54 posto), SAD-a (39 posto), Nizozemske (39 posto) ili Britanije (38 posto).

62 posto nautičara do Hrvatske dolazi automobilom, dok njih 29 posto na jedrenje putuje zrakopolovom, a u odnosu na prošle godine je vidljiv porast putovanja avionom.

U prosjeku na čarterima boravi šest, a na privatnim plovilima pet osoba, a omjer onih koji voze sami i unajmljuju skipera je gotovo pola-pola.

Sigurna luka

Nautičari u polovici slučajeva noće u marini, dok četvrtinu vremena noće u mjesnim lučicama, a na bovama ostaju 15 posto vremena. Noćenje u marinama skraćeno je u odnosu na prethodne godine, kao i generalno trajanje nautičkih putovanja – i čarteraši i vlasnici brodova putuju dva dana manje nego prije pet godina.

U nastavku je prikazano kako nautičari najčešće provode slobodno vrijeme.

Iako su njihova očekivanja plovidbom po Jadranu većinom ispunjena ili čak premašena, nautičarima neke stvari na našoj obali ipak smetaju. Njih 14.5 posto ističe kako je to gužva u mjestima koja posjećuju tijekom plovidbe, 11.4 posto ih je nezadovoljno neodgovornim ponašanjem drugih nautičara na moru, njih 9.3 posto iritira gužva na moru, 7.1 posto se žali na plutajući morski otpad, a njih oko 6 posto zamjera buku u marinama i lukama.

 

PHOTOS BY: Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.