Toksikolog poslao važno upozorenje: ‘Svi koji su bili izloženi udisanju opasnih plinova u Osijeku – javite se liječniku”

GREEN_300_listici_sredina

'Neću plašiti, ali...'

Zapalile su se tisuće kvadrata uskladištene plastike na otvorenom prostoru tvrtke Drava International, nakon čega je nastao ogroman oblak dima u kojem su štetne i kancerogene tvari.

Svi koji su bili izloženi dimu uslijed velikog požara kod Osijeka moraju se javiti liječniku, kazao je toksikolog Franjo Plavšić.

“Osim ugljičnog monoksida i dioksida pojavljuju se i drugi plinovi, ali i zbog svoje kancerogenosti vrlo opasni dioksin. Plinovi guše, izbija kašalj”, pojasnio je za Dnevnik.hr.

Zbog toga se svi koji su bili izloženi dimu moraju javiti liječniku, posebno policajci i vatrogasci.

“Poslao bih sve vatrogasce liječniku, bez obzira na zaštitu koju nose. Ipak je moglo biti usputnog udisanja. Opasne su i opekotine. Vatrogasci se u opremi iscrpljuju pod tom temperaturom, mogu i kolabirati”, istaknuo je toksikolog.

‘Neću plašiti, ali…’

Dodao je pri tome da bi nastalo onečišćenje tla moglo potrajati i godinama.

“Problem je zagađenje voda, kao i poljoprivrede. Neću plašiti, ali nije dobro da se takve tvari talože po poljima i vodama”, napominje.

Na pitanje koliko daleko dim može putovati zrakom, Plavšić ističe kako se trebaju pratiti meteorološki uvjeti.

“To se razrjeđuje kako kilometri prolaze”, objasnio je.

“Nakon požara tinjanje može trajati i nekoliko dana. Ne zavidim onima koji ga gase”, zaključio je toksikolog.

Gori  hektara plastike

Podsjetimo, zapalile su se tisuće kvadrata uskladištene plastike na otvorenom prostoru tvrtke Drava International, nakon čega je nastao ogroman oblak dima u kojem su štetne i kancerogene tvari.

Građani s tog područja primili su i alarmirajuću SMS poruku sustava Civilne zaštite SRUUK (Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama) u kojoj su obaviješteni da zatvore prozore te da ne izlaze van bez nužne potrebe zbog mogućeg štetnog djelovanja plinova uslijed požara plastike.
Požar gasi oko 180 vatrogasaca i 82 vozila Prema posljednjim informacijama, ozlijeđena su tri vatrogasaca, od kojih jedan teže.

PHOTOS BY: Vatrogasci Osijek, Screenshot / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.