dallas-penner-rjtWAHo61As-unsplash

‘Ovo je recept za katastrofu’: Zemlje EU drastično smanjile broj vatrogasaca

GREEN_300_listici_sredina

U vrijeme sve češćih požara

Broj vatrogasaca u Francuskoj pao je za drastičnih 5400. U Rumunjskoj su ukinuli 4250, a u Portugalu ukupno 2907 vatrogasnih poslova.

Značajno se smanjuje broj vatrogasaca na području Europske unije. Događa se to paralelno s velikim požarima koji su uvelike rezultat klimatskih promjena.

Prema novim podatcima koje je objavio Eurostat, Europska unija brojala je ukupno 360.000 vatrogasaca, što je 2.800 manje nego li 2021. godine.

“Smanjenje broja vatrogasaca usred klimatske krize recept je za katastrofu”, izjavila je Esther Lynch, glavna tajnica Europske konfederacije sindikata, a prenosi Politico.

Najveći pad u Francuskoj

Prema Eurostatu, deset zemalja smanjilo je broj vatrogasaca između 2021. i 2022., a najveći pad zabilježen je u Francuskoj, Rumunjskoj, Portugalu, Slovačkoj, Bugarskoj i Belgiji.

Konkretnije, broj vatrogasaca u Francuskoj pao je za drastičnih 5400. U Rumunjskoj su ukinuli 4250, a u Portugalu ukupno 2907 vatrogasnih poslova.

Paralelno, neke su zemlje uložile u povećanje svoje vatrogasne flote. Tako je, primjerice, Španjolska u istom razdoblju dodala 617 vatrogasaca, a Italija 546.

“Povećani rizik od požara uzrokovan klimatskim promjenama bio je jasan za sve ovo ljeto i moramo osigurati da naše vatrogasne službe imaju osoblje i resurse koji su im potrebni za obavljanje svog posla spašavanja života”, dodala je, pozivajući zemlje da pojačaju ulaganja u vatrogasne flote.

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.