taj mahal naslovna

Ovo se nije dogodilo od 1978. godine: Zbog jakih monsunskih kiša u Indiji, bujica došla do Taj Mahala

GREEN_300_listici_sredina

Klimatske promjene

Zbog ekstremnih monsunskih kiša, u srijedu 19. srpnja, rijeka Yamuna došla je do zidina indijskoga najpopularnijeg turističkoga mjesta, što se nije dogodilo još od 1978. godine.  

Da se neuobičajene vremenske nepogode ne događaju samo u Hrvatskoj, pokazuje i polava koja je nedavno pogodila indjsko turističko odredište Taj Mahal.

Nakon učestalih monsunskih kiša, koje su unatrag tri tjedna pogodile Indiju, rijeka Yamuna nabujala je i poplavila okolinu Taj Mahala te poplavila okolna područja. Osim što je prouzročila golemu materijalnu štetu – bujica je odnijela kuće i mostove – u poplavi je stradalo najmanje 100-njak ljudi,

Hoće li poplave oštetiti i Taj Mahal?

Niti u srijedu, nakon što je u poplavi stradalo područje oko drevne palače Taj Mahal u Indiji, turisti nisu prestajali obilaziti ovaj drevni spomenik ljubavi.

Prince Vajpayee, pomoćnik za konzervaciju Taj Mahala, rekao je novinskoj agenciji Press Trust of India da je spomenik izgrađen na povišenoj strukturi i trenutno bujice ne predstavlja prijetnju. Lokalni stanovnici i dužnosnici rekli su da je rijeka posljednji put dotaknula vanjske zidove spomenika 2010. godine.

No ovaj put razina vode dosegla je visinu od 150 metara, što se posljednji put dogodilo 1978. godine. Tada, prije 45 godina, bujica je prodrijela u podrum palače, ali, kažu konzervatori, ovaj put ovaj se scenarij ne bi trebao ponoviti.

No bujica rijeke Yamuna poplavila je kuće u nizini blizu spomenika zbog čega je tamošnje stanovništvo evakuirano.

PHOTOS BY: Guliver Image / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.