361964667_654650670024577_5633550915465840003_n

Na Sljemenu šteta nije sanirana, a ipak ima ljudi koji su se uputili na vrh: ‘Ne preporučuje se kretanje, postoji opasnost od pada grana’

GREEN_300_listici_sredina

Pamet u glavu!

Podsjetimo, Ravnateljstvo Civilne zaštite MUP-a objavilo je danas kratkoročno upozorenje Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ).

U olujnom nevremenu koje je u srijedu poslijepodne pogodilo Kontinentalnu Hrvatsku, stradala su i brojna stabla na Sljemenu.

Iz Parka prirode Medvednica uputili su upozorenje svim građanima. Zbog sigurnosti ne preporučuju kretanje po Parku.

“Putem naših Facebook stranica zamolili smo da se posjetitelji suzdrže od dolaska u Park zbog opasnosti od lomova grana i zaostalih grana u krošnjama, te stabala kojima je narušena stabilnost i koja i uz manji vjetar mogu pasti. I dalje su najave nestabilnog vremena s mogućim snažnim vjetrom i kišom i ne treba riskirati nesretne situacije”, kažu nam iz Parka.

“Razorno nevrijeme s jakim naletima vjetra, obilnom kišom i tučom koje je zahvatilo naše područje u srijedu 19. 7. 2023. uzrokovalo je velike štete i na infrastrukturi i u šumama Parka prirode Medvednica. Mnoga stabla su pala ili su polomljena i onemogućila su prolaz Sljemenskom cestom. Zaposlenici Hrvatskih šuma su prioritetno očistili cestu i omogućili njezinu prohodnost. Trenutno rade na daljnjem raščišćavanju asfaltnih i šumskih prometnica kako bi se moglo dalje intervenirati”, dodali su.

Ističu da je velika šteta i na objektima u samoj vršnoj zoni, na cesti prema Domu Crvenog križa, uz Sljemensku kapelicu. Jučer je u prekidu bila i električna energija, ali to je sanirano.

Civilna zaštita: ‘Budite spremni, stiže novo nevrijeme’ 

Podsjetimo, Ravnateljstvo Civilne zaštite MUP-a objavilo je danas kratkoročno upozorenje Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ).

“Grmljavinsko nevrijeme iz Gorskog kotara kreće se u smjeru karlovačkog i zagrebačkog područja. Između 9 i 10 sati na tom području treba očekivati izražene pljuskove, munje te prolazno jak vjetar, u manjoj mjeri i tuču”, poručili su.

“Naši čuvari prirode svakodnevno obilaze teren, ali trebat će vremena da se utvrdi konačno stanje na terenu. Najviše je stradala vršna zona i područje Parka na sjevernoj strani u Krapinsko – zagorskoj županiji, a manje područje Parka na južnim obroncima Medvednice”, ističu iz Parka.

 

PHOTOS BY: Facebook / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.