pexels-andrea-piacquadio-1023423

Ako vam je poplava uništila vrt, ovo je povrće koje još uvijek stignete posaditi

GREEN_300_listici_sredina

Povoljni uvjeti za brojno povrće

Još uvijek se mogu presaditi rajčice, paprike i patlidžani, ali savjetuje se da birate sorte i hibride kratkog vegetacijskog perioda.

Teško je vrijeme za uzgajanje voća i povrća. Najprije su poplave uništile brojna poljoprivredna zemljišta, a sada poljoprivrednike očekuje i stalna borba s različitim bolestima i štetnicima.
No, pozitivna je vijest što će lipanj obilježiti više temperature, što znači povoljnije uvjete za mnoge povrtlarske kulture.

Kako navodi Agroklub, ako ste ostali bez svojih sadnica, ili ih još uvijek niste stigli posaditi, još uvijek imate vremena. Nema opasnosti od mraza i niskih temperatura pa još uvijek možete posaditi određene kulture. Konkretnije, još uvijek se mogu presaditi rajčice, paprike i patlidžani, ali savjetuje se da birate sorte i hibride kratkog vegetacijskog perioda. Na otvorenom sijemo krastavce, kasne sorte mrkve, celer, peršin, razne tikvice, ljetna blitva, kukuruz šećerac.

poplava

Dodatna zaštita

Odlično je vrijeme i za sadnju ljekovitog bilja, poput ružmarina, kamilice, kadulje i bosiljka, a posaditi možete i kupus te cvjetaču, kelj i poriluk. Trenutno se obavlja sjetva mahunarki, prvenstveno sorti graha mahunara i zrnaša kratke vegetacije, kao i graška.

Pri tome, lipanj je mjesec u kojemu se preporučuje intenzivna zaštita bilja. Naime, nakon kiše i hladnijeg vremenskog razdoblja, usjevi su pod stresom i potrebno ih je dodatno njegovati uz pomoć prirodnih gnojiva.

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.