Supercell storm clouds with intense rain, Lithuania,Image: 535479041, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no

Meteorolozi u susjedstvu najavljuju ‘oluje svih oluja’: ‘Imaju snagu atomske bombe!’

GREEN_300_listici_sredina

Sve zbog toplinskih valova

Riječ je pojavi koju znanstvenici nazivaju "olujom svih oluja". Većinom pogađa područje SAD-a, ali se može javiti i u drugim dijelovima svijeta ako se za to stvore uvjeti. 

U susjednoj Srbiji meteorolozi najavljuju “oluje snage atomske bombe“. Rezultat je to, tvrde, jakog nevremena koje je posljednjih dana pogodilo Vojvodinu i zabrinulo brojne građane. Sada se, nakon velikih vrućina, očekuju tzv.  superstanične oluje.

Kako je objasnio meteorolog Ivan Ristić, riječ je o olujama koje će se pojaviti odmah nakon vrućih dana, kada u Panonsku nizinu uđe malo svježeg zraka.

“Nastaju tako što hladniji zrak ulazi u prizemlje, au međuvremenu je tamo bilo dosta toplog zraka. Počinje rasti i što je toplije, veća je šansa za jače nevrijeme. A ti vrhovi oblaka koji nastaju iz tog toplog zraka mogu biti i do 15 kilometara. To je ta energija… Mi tu ne možemo ništa, pa ni obrana od tuče. Ta snaga atomske bombe, ne možemo ništa učiniti“, objasnio je Ristić za Blic.rs.

‘Oluja svih oluja’

Riječ je pojavi koju znanstvenici nazivaju “olujom svih oluja”, pravi primjer kako priroda može proizvesti spektakularne prizore. Većinom pogađa područje SAD-a, ali se može javiti i u drugim dijelovima svijeta ako se za to stvore uvjeti.

Osim toga, Ristić je objasnio i kako zemlja ulazi u drugi vrhunac toplinskog vala koji se naziva Haron.

“Počeo je novi vrhunac toplinskog vala. Zove se Haron, prije je bio Lucifer. Danas i do srijede vrlo toplo i sparno. Temperature će biti između 35 i 40 stupnjeva. Dobra vijest je da se ne očekuje više od 40. U srijedu dolazi nešto svježiji zrak, a to znači i opasnost. Tada se opet mogu očekivati te superstanične oluje na području Vojvodine. Kiša će tijekom noći najvjerojatnije stići i do Beograda. U četvrtak će biti puno svježije, temperature će doseći 32 stupnja“, rekao je Ristić, istaknuvši pritom da treba posebno upozoravati na mogućnost od požara te da Srbiju očekuje velika suša.

PHOTOS BY: Profimedia, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.