thumbnail_terrapija_1nagrada_Klara Heberlin

Studenti fantastično ilustrirali klimatske pojmove! Izložbu premijerno pogledajte u Zagrebu na Greencajtu!

GREEN_300_listici_sredina

Fenomenalni radovi

Prvi hrvatski digitalni Klimatski rječnik sadrži 30 pojmova za koje su dizajn radili studenti, a prema potrebi i komentarima publike u Rječnik će se dodavati novi pojmovi. Studenti su i ilustrirali pojmove, a najbolji radovi su nagrađeni.

U Galeriji Koprivnica sinoć je otvorena izložba najboljih radova studenata Odsjeka medijskog dizajna Sveučilišta Sjever, na temu vizualizacije pojmova prvog hrvatskog Klimatskog rječnika. Izložba je rezultat natječaja u sklopu kojeg su studenti dizajnirali plakate kojima je cilj približiti javnosti pojmove poput neto-nule, točke preokreta, adaptacije, ponora ugljika i dr.

Izloženo je ukupno 27 plakata, među kojima je rad na temu Građanska energija, studentice Klare Heberling prema odluci žirija osvojio prvo mjesto.

Tri počasna priznanja dodijeljena su Raffaelli Dagostin za pojam adaptacija, dok je za pojam emisije stakleničkih plinova priznanje  osvojila Mia Magaš, a Nadja Orkić nagrađena je za dizajn pojma građanska energija.

‘Generacija kvalitetnih dizajnera’ 

Izložba je dio projekta Terrapija, kojeg je pokrenula udruga Terra Hub u suradnji sa Sveučilištem Sjever, agencijom 404 te Muzejom grada Koprivnice, a prva inicijativa je izrada digitalnog Klimatskog rječnika, za kojeg su studenti i radili dizajn pojmova.

“Čuti mladu osobu kako tematizira probleme koji ju se tiču, sasvim je drugačiji modus komunikacije od obične “awareness” kampanje i tako smo i htjeli, u suradnji sa Sveučilištem Sjever i Terra Hubom oblikovati projekt “Terrapija” — ne kao obraćanje nevladine udruge i marketinške agencije široj publici, već kao postavljanje okvira unutar kojeg će se mladi moći izraziti i struku za koju se školuju iskoristiti da pričaju o nečem bitnom”, poručio je u ime žirija Dario Dević, Lead Designer u agenciji 404.

Istaknuo je pritom da studenti nisu nimalo iznevjerili niti kvalitetom radova, niti raznovrsnošću vizualnih pristupa.

“Mnogi od njih su sljedeća generacija kvalitetnih dizajnera koja tek dolazi, a svi su mladi ljudi koji imaju svijest o svijetu i znaju se vizualno izraziti o tome što ih muči”, dodao je.

Klimatski rječnik

”Ponosan sam na naše studente, ne samo na njihov rad već prvenstveno na veliki interes koji su pokazali svojim odazivom. Čak 45 prijavljenih radova potvrđuje da smo očito ”pogodili” s temom, ali i načinom na koji je projekt prezentiran studentima. Tu je naravno i stimulativna nagrada za najbolji rad, staž i plaćeno radno iskustvo u jednoj od vodećih kreativnih agencija u regiji”, izjavio je pročelnik Odjela za medijski dizajn Sveučilišta Sjever Luka Borčić.

Podsjetimo, prvi hrvatski digitalni Klimatski rječnik sadrži 30 pojmova za koje su dizajn radili studenti, a prema potrebi i komentarima publike u Rječnik će se dodavati novi pojmovi.

”Jako sam sretna s time kako se ova priča razvija i da su pojmovi Klimatskog rječnika dobili svoje lice, odnosno vizualna rješenja. Radovi studenata su izvrsni, i baš kako kaže Dario, odraz su njihove percepcije stvarnosti i budućnosti. Taj odraz je kod jednih šokantan, kod drugih romantičan, ali kod svih je prije svega kreativan i zrači energijom, izaziva neku emociju, a to je ono što nas pokreće. Definiciju točke preokreta ili neto-nule ćemo možda teže zapamtiti, ali slika će nam se urezati u svijest i često se vraćati”, izjavila je Sandra Vlašić, izvršna direktorica nevladine udruge Terra Hub.

Izložbu u Galeriji Koprivnica posjetitelji mogu pogledati do petka 5. svibnja 2023., a u Zagrebu premijerno na najvećem festivalu održivosti u regiji – Greencajtu 24. i 25. svibnja. Sve informacije o festivalu potražite na službenim stranicama.

 

 

PHOTOS BY: PR / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.