kompost

Što učiniti s biootpadom? Kompostirati možete i na balkonu bez neugodnih mirisa

GREEN_300_listici_sredina

Ne mora biti smrdljivo

U subotu 1. srpnja, od 10 do 12 sati, dobrodošli ste na radionicu kompostiranja na zagrebačkom Ribnjaku, gdje možete doznati na koji način na svome balkonu 'uzgojiti' kompost bez neugodnih mirisa.

Vjerojatno niste jedini koje muči kako odvajati biootpad jer ako ga držite u razgradivim vrećicama na balkonu, usmrdit će se vrlo brzo, pogotovo za ljetnih vrućina. Jer, od ukupne količine otpada, ako ne preživljavate na gotovim i polugotovim jelima, na kuhinjski i biootpad odlazi čak 43 posto ukupnoga otpada.

Imate li neki vrt izvan grada ili na balkonu zasađeno začinsko bilje ili cvijeće, biootpad je najbolje iskoristiti kompostiranjem. Za dva i pol mjeseca, od biootpada koji proizvedu dvije odrasle osobe, možete dobiti kantu komposta od čak 30 litara, čime definitivno možete svojim biljkama dati potrebnu dohranu.

Što ide u kompost?

Možda se na prvu čini kako si kompostiranjem zapravo komplicirate život, ali nije tako. Komposter možete izraditi sami, koristeći običnu kantu, ali i u vrtnim centrima možete kupiti kante za kompost koje pomažu u ubrzanju razgradnje organskih tvari.

Ono na što trebate paziti jest da na poklopcu postoje rupice za cirkulaciju zraka jer se u svakome kompostu nalaze mikroorganizmi koji razgrađuju organski otpad, a  njima je potreban kisik i vlaga kao i nama.

Kompostu treba oko mjesec i pol dana da se razgradi, a općepoznato je da u kompost ne stavljate kuhano voće i povrće, maskoću od kuhanja, meso, ribu ni mliječne proizvode.

Radionica za one koji žele znati više

No postoje i neke slatke tajne vezane uz kompostiranje i biootpad, a svi koji su zainteresirani za ovu tematiku, u subotu 1. srpnja od 10 do 12 ujutro na zagrebačkom Ribnjaku mogu posjetiti radionicu Ekološka renesansa, koju će voditi Cvijeta Biščević iz Satelit edukacije, i detaljnije doznati što ne smiju kompostirati i što mogu učiniti s kuhanom hranom.

kompostiranje na balkonu

Radionica je namijenjena svima koji žele naučiti pravilno zbrinjavati biootpad, a posebno onima koje zanima kako kompostirati u stanu ili na balkonu. Tijekom radionice naučit ćete i kako izraditi vlastitu posudu za kompostiranje te kako kompostirati biootpad bez nastajanja procjednih voda i neugodnih mirisa!

 

PHOTOS BY: Green.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.