Znate li kako zaštititi svoje biljke od toplinskog vala?

Korisni savjeti

Ljeto je službeno ovdje, temperature rastu, a meteorolozi upozoravaju da će se toplinski val nastaviti do kraja tjedna. Baš kao i mi, biljke teško podnose ekstremne vrućine i potrebna im je posebna njega tijekom toplih ljetnih dana. Nije dovoljno samo ih zalijevati već ćete se oko njih ipak morati malo više potruditi...

Jeste li znali da se i biljke “znoje”? Procesom transpiracije biljke kroz pore na listovima (stomate) oslobađaju vodu putem čega biljke hlade ne samo sebe, nego i naš okoliš. Upravo je zbog toga zrak u šumama hladniji! Ako ste i vi pod šokom od velikih ljetnih vrućina koje su stigle “preko noći”, tako je vjerojatno i vašim biljkama, a pogotovo onima kojima nismo prilagodili uvjete. Uzgoj biljaka ljeti zbog ekstremnih vrućina nešto je zahtjevniji nego u ostatku godine, a u nastavku vam donosimo nekoliko prijedloga koji će vam pomoći u borbi s lipnjem, srpnjem i kolovozom.

RAZMISLITE O POZICIJI NA KOJOJ DRŽITE BILJKE U TEGLAMA

Ovo se odnosi na vanjske i sobne biljke. Tijekom proljeća sunčeva svjetlost ipak nije toliko jaka pa njoj mogu biti izložene biljke koje inače ne traže puno svjetlosti (kao što su kalateje ili hortenzije). Međutim, kada “zapeče”, trebamo paziti na uvjete koje biljke traže.
Biljke koje vole direktnu jutarnju svjetlost treba skloniti s jake popodnevne svjetlosti u stanovima/kućama ili balkonima/dvorištima. No koliko god jaka sunčeva svjetlost bila problematična za neke biljke, moramo vas podsjetiti:

PODIGNITE ROLETE!

Neke biljke je trebaju manje, a neke više, ali sve biljke trebaju sunčevu svjetlost. Puno nas od vrućina se pokuša obraniti spuštenim roletama, ali ako vam je u prostoru cijeli dan mrak, to bi moglo biti problematično za biljke. Ako želite neku prostoriju držati hladnijom, pokušajte biljke preseliti u neku drugu prostoriju u kojoj rolete ili zavjese ipak neće blokirati svjetlost.

JUŽNI I ZAPADNI PROZORI

Prozori južne i zapadne orijentacije izloženi su jakoj sunčevoj svjetlosti koja može oštetiti listove nekim biljkama. Biljke osjetljivije na svjetlost udaljite od prozora kako biste im smanjili izloženost direktnoj svjetlosti. Razmislite o korištenju prozračnih, natural ili bijelih, zavjesa koje će filtrirati svjetlost, a istovremeno propuštati zrak.

PRIPAZITE NA ZALIJEVANJE

Ljeti će se supstrat ili zemlja sušiti brže nego u ostatku godine, ali svejedno nemojte pretjerivati sa zalijevanjem. Većini tropskih biljaka supstrat treba održavati blago vlažnim, a biljka kojoj nedostaje vode to će vam pokazati tako što će joj listovi postati mekani i mlohavi.
Biljke koje u teglama držite na terasama, balkonima i dvorištima vodu će trebati više nego ikad jer će se tegle usijati, a supstrat osušiti u kratkom roku. Zalijevajte ih svaki dan ISKLJUČIVO rano ujutro i/ili navečer kako ih tijekom dana ne biste šokirali vodom neodgovarajuće temperature.

KLIMA UREĐAJI – DA ILI NE?

Ako koristite klima uređaj, pazite da biljke nisu pozicionirane uz sam uređaj kako biste izbjegli puhanje hladnog zraka direktno po biljci. Ako se držite toga i hladite umjerenim temperaturama, iz iskustva možemo potvrditi da većina biljaka neće imati vidljivih oštećenja. Ako svoje prostore držite rashlađenima, imajte na umu da će se unatoč ljetnim temperaturama vani supstrat sušiti sporije u vašim interijerima pa biljke neće biti potrebno zalijevati toliko često. Za potrebe ovog teksta nismo se osvrtali na štetnost klima uređaja na okoliš, ali vas svejedno želimo podsjetiti da svoje klima uređaje koristite pametno i štedljivo i, ako je to moguće, da ih ugasite kad niste doma.

VLAGA U ZRAKU

Hrvatska ljeta poznata su po sparinama što će goditi većini biljaka. Međutim, zračna vlaga spustit će se kada zatvorite prozore i upalite klima uređaje. U tim slučajevima slobodno koristite ovlaživače zraka ili metodu prskanja koje će, barem privremenom, pomoći biljkama koje trebaju visoku vlagu.
Uz pad vlage mogu se pojaviti nametnici na biljkama pa pripazite na simptome zaraze crvenim paukom ili vunastim ušima.

SMIJU LI SOBNE BILJKE VAN TIJEKOM LJETA?

Apsolutno! Ali imajte na umu sve što smo napisali ranije o redovitom zalijevanju. Sobne biljke često držimo u malim teglicama u kojima će se supstrat jako brzo sušiti. I ne zaboravite – to što su vam biljke na balkonima ili terasama pa vam se sobe čine “praznima” ne znači da imate više mjesta za nove biljke. Vjerujte nam nam na riječ ili ćete se neugodno iznenaditi na jesen!

Ako imate dodatnih pitanja ili vam je potrebno pojašnjenje nekog od savjeta, slobodno nam se obratite porukom putem Facebooka ili Instagrama.

PHOTOS BY: Dnevna doza biljaka / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.