lignja naslovna

Prozirna demonica pliva morskim dubinama blizu Aljaske: Prozirna je, a svi organi su joj vidljivi

GREEN_300_listici_sredina

Život u oceanu

Zbog života na velikim dubinama, tijelo ove lignje je prozirno, možete joj vidjeti unutarnje organe. Videozapis je snimila ekspedicija NOAA-e, a podijeljen je 16. kolovoza na njihovu YouTube kanalu.

Više sliči nekoj iznimno inteligentnoj vrsti iz druge galaksije nego biću koje živi u dubinama oceana, ali ovo je prozirna staklena lignja, s demonski crvenim očima, kako izvještava Live Science, snimljena na dubini od 700 metara, blizu Aljaske.

Istraživači tima Nacionalne uprave za oceane i atmosferu (NOAA) uočili su 15. srpnja staklenu lignju (Taonius borealis) dok su upravljali podmornicom na daljinsko upravljanje u vodama Tihog oceana, oko Aleutskih otoka na Aljasci.

Bio je ovo prvi uron podmornicom u sklopu ekspedicije Seascape Alaska 3 NOAA-e na brodu NOAA Okeanos Explorer, koja je imala za cilj mapiranje neistraženih područja.

Videozapis podijeljen je 16. kolovoza na YouTube kanalu Ocean Explorer NOAA-e, a prema snimci je nejasno procijeniti veličinu lignje, no može narasti, kako tvrde istraživači, do 66 centimetara.

Zbog života na tako velikim dubinama, njezino je tijelo prozirno, a unutarnji organi vidljivi; najveći crvenkasti organ je probavna žlijezda, s čije obje strane se nalaze dva bijela mjehura, koji su škrge.

Lignja ima bijele strukture u obliku polumjeseca ispod svakog oka. Riječ je o fotoforima ili organima koji proizvode svjetlost, a lignja ih koristi za privlačenje plijena – kozica, sitne ribe i drugih lignji, napisali su predstavnici NOAA-e.

Postoji više od 60 poznatih vrsta staklenih lignji unutar obitelji Cranchiidae, a svaka je prozirna u određenom postotku, što ovisi o dubinama na kojima obitava. Najveća vrsta staklene lignje je kolosalna lignja (Mesonychoteuthis hamiltoni), koja doseže duljinu do 10 metra i najteža je lignja na svijetu.

PHOTOS BY: Instagram/YouTube screenshot / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.