meteorit naslovna

Uletio mu meteorit kroz krov pa se obogatio: Zašto kamenčić iz svemira košta milijune?

GREEN_300_listici_sredina

Dragulji s neba

Ako ste promatrali Suze sv. Lovre sredinom kolovoza, možda ste trebali zaželjeti želju da i vama jedan meteorit padne u dvorište. Jer, njihove cijena na 'tržištu svemirskih dragulja' kreću se do 1000 dolara po gramu.

U kolovozu smo diljem svjeta u noći sa 12. na 13. mogli promatrati kišu meteora ili Suze sv. Lovre, a svi meteori samo su proletjeli kroz Zemljinu atmosferu i ondje izgorjeli. No kada takva nebeska tijela, koja su u svome sastavu ili od kamena ili od nekog metala, uspiju proći kroz atmosferu i udare o Zemljino tlo, oni se nazivaju meteoriti. Na našu sreću, ili nesreću, to je rijetka pojava.

Najčešće, meteoriti su stari više od našega planeta, neki su stariji i od četiri milijarde godina, pa ne iznenađuje što su znanstvenici jako zainteresirani za ovo svemirsko “kamenje” – zanimljivo je odakle dolaze, od čega su sastavljeni i što nam mogu otkriti o svemiru.

Gram meteorita skuplji od zlata

K tomu, postoje i kolekcionari meteorita, koji su u stanju na tržištu dati milijune dolara za jedan primjerak svemirskoga kamenja. Meteoriti se cijene po gramu, pri čemu su najjeftiniji oni od čistog kamena – od 0,50 do 5,00 dolara po gramu, dok oni s rijetkim vanzemaljskim metalima mogu doseći do 1000 dolara po gramu.

Najpoznatiji zabilježen slučaj “lude sreće”

U medijima je bio pomno popraćen slučaj tada 33-godišnjeg Josue Hutagalunga s otoka Sumatre u Indoneziji, kojeg je sreća doslovce pogodila s neba. Prije tri godine, u kolovozu 2020., Josua je radio ispred svoje kuće kada je meteorit pogodio rub njegova krova, probio ga i ukopao se u zemlju ispred kuće. Kada ga je Josua iskopao, meteorit je još uvijek bio topao.

Josua je ubrzo shvati da je riječ o meteoritu, ali nije odmah bio svjestan njegove vrijednosti na tržištu. Prvo su kamen iz svemira vidjeli mještani, a kako je Josua na svome Facebooku objavio fotografije, priča je došla i do kolekcionara iz SAD-a.

Stručnjaci su procijenili da je meteorit koji je pogodio Josuinu kuću bio star 4,5 milijardi godina i klasificirali su ga kao CM1/2 karbonatni kondrit, iznimno rijetku vrstu – a na tržištu je njegova vrijednost bila oko 1,85 milijuna dolara ili 857 dolara po gramu.

Josua je uspio prodati pronađeni meteorit, a za jedan kamen od 2,5 kg,nazvan Kolang, koji je doslovno pao s neba, dobio je 1,8 milijuna dolara, što je njegova zarada tijekom 30 godina. Meteorit je kupio Jay Piatek, liječnik i kolekcionar meteorita iz Indianapolisa u SAD-u.

U kolovozu te godine na Zemlju je palo čak 200 fragmenata meteorita starog 4,6 milijardi godina, ali koji je bio uglavnom kamene strukture. Najveći je težio 40 kg, pronađen je u Santa Filomenu, u sjeveroistočnom Brazilu.i procijenjen je na više od 20 000 funti ili oko 24 000 eura.

PHOTOS BY: Pexels/Youtube screenshot / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.