albino kit naslovna

Dron snimio rijetku jedinku kita: Albino beba grbavog kita s mamom pliva vodama Australije

GREEN_300_listici_sredina

Posebnosti u životinjskom svijetu

Albino kitovi prava su rijetkost u svijetu ovih morskih sisavaca. Na području australskih voda dosad je primijećen samo jedan albino kit - Migaloo, a nedavno je na snimci drona primijećeno albino mladunče koje pliva uz majku.

Unatrag mjesec dana dron iznad južnih obala Australije, blizu Novog Južnoga walesa, snimio je mamu kita i njezinu albino bebu, dužine oko 3 metra.

Na snimci se može vidjeti kako albino beba razigrano pliva uz bok svoje majke. Australijski The Guardian objavio je ovu snimku, a zanimljivo je da je dosad u vodama Australije primijećen još samo jedan albino kit – Migaloo.

Migaloo nije viđen još od 2020. godine, posljednji put je primijećen kako putuje od južne obale Novog Južnog Walesa do Port Douglasa u Queenslandu. Pretpostavlja se kako bi albino mladunče moglo biti potomak Migalooa.

Migaloo

Albino kitovi su rijetki jer je gen za albinizam recesivan, a da bi grbavi kit bio albino, i majka i otac moraju nositi recesivni gen. No čak i tada postoji samo 25 posto šanse da će se kod potomstva manifestirati albinizam jer oba roditelja moraju prenijeti gen na mladunče.

Dakle, albino kitovi su iznimno rijetka pojava u svijetu ovih najvećih sisavaca.

PHOTOS BY: Screenshot YouTube/Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.