Sjećate se kako se nekad vrlo lako mogla zamijeniti baterija na mobitelu? Od sad će se to ponovno moći!

GREEN_300_listici_sredina

Kraj praksi ljepljenja baterije za uređaj

U Europskom je parlamentu izglasano Izvješće o baterijama i otpadnim baterijama. Njime se ojačava položaj potrošača, a proizvođače obvezuje na dizajniranje baterija u uređajima na način kojim ih se može jednostavno ukloniti ili zamijeniti.

Nova pravila kreću vrijediti i za baterije u uređajima. Nakon što je u Europskom parlamentu je izglasan Zakon o zabrani ugrađenih kvarova, sada je izglasano i Izvješće o baterijama i otpadnim baterijama, na kojemu je radila i hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan.

Zabrana principa “kupi-koristi-baci”

Novim zakonom ojačava se položaj potrošača, a proizvođače obvezuje na dizajniranje baterija u uređajima na način kojim ih se može jednostavno ukloniti ili zamijeniti. Ovim se, između ostaloga, staje na kraj praksi ljepljenja baterije za uređaj kojim se onemogućavalo kupca da ju zamijeni, već bi zbog toga morao kupiti potpuno novi uređaj.

“U istraživanju koje sam provela, 94% građana je smatralo kako bi se baterije u uređajima trebale moći lakše zamijeniti, dok ih je 57% primijetilo kako im se trajanje baterije smanjilo nakon što su ažurirali sustav. Ovim Zakonom proizvođače prisiljavamo da odustanu od prakse „kupi-koristi-baci“, uz veću trajnost baterije i informiranost potrošača. Baterije će se opet moći lakše ukloniti ili zamijeniti, a uz to će nositi i naljepnice i QR kodove s informacijama vezanim uz njihov kapacitet, performanse, trajnost i slično“, objašnjava Borzan

Digitalne putovnice za baterije

Baš poput odjeće, uvode se i digitalne putovnice za baterije koje će zaokružiti proces od same proizvodnje do recikliranja baterije, a elektronički snimač u uređaju će sadržavati sve informacije o vijeku baterije.

“Preko QR kodova moći će se pristupiti putovnici za bateriju te će na taj način potrošači moći vidjeti kakve su baterije ugrađene, kako su proizvedene, kakva im je mogućnost popravka, može li se zamijeniti samo u cijelosti ili se mogu zamijeniti pojedinačne ćelije i sl…“, govori Borzan.

baterija na mobitelu

Uz sve to, velika poduzeća morat će provesti dubinsku analizu kako bi se riješili društveni i ekološki rizici kod nabave, prerade i trgovine sirovinama, a minimalne razine obnovljenog kobalta, olova, litija i nikla morat će se ponovno upotrijebiti u novim baterijama. Minimalni cilj prikupljanja prijenosnih baterija do 2030. godine je 73%.

PHOTOS BY: press, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.