walling-Yk3diwJhgpU-unsplash

Velika pobjeda: Tek 18 zastupnika u Europskom parlamentu protiv je zabrane ugrađenih kvarova

GREEN_300_listici_sredina

Službeno izglasana zabrana

Službeno je i stvarno. Upravo je u Europskom parlamentu izglasan Zakon o zabrani ugrađenih kvarova za koju se žustro već godinama zalagala naša zastupnica u Briselu Biljana Borzan. Od sada se uvodi kao dio EU zakonai oznaka garantirane trajnosti uređaja, koja će biti obvezna i ista u cijeloj Europi.

Europski parlament je s 544 “za”, 18 “protiv” i 17 suzdržanih glasova izglasao zabranu ugrađenih kvarova i programiranog zastarijevanja proizvoda. Dio je to nove EU Direktive o osnaženju položaja potrošača u zelenoj tranziciji, za koji je zastupnica Biljana Borzan glavna autorica i pregovaračica.

Napokon pobjeda

Kako je izjavila Borzan, ovo je pobjeda. “Naši građani mi se godinama žale kako im se uređaji kvare odmah po isteku jamstva, što su potvrdila i istraživanja. To je veliki udar na njihove kućne budžete, a frustracija je tim veća ako se sjetimo da zamrzivači ili štednjaci koje su kupile naše majke ili djedovi još uvijek rade. Upravo zato sam se borila za zabranu ugrađenih kvarova, kojima nas industrija primorava da iznova kupujemo nove uređaje. Stupanjem na snagu ovih pravila to će postati protuzakonito”, ističe  Borzan.

Podsjećamo, Borzan je provela istraživanje koje je pokazalo kako čak 94 posto građana Hrvatske smatra kako su uređaji proizvedeni prije 20 godina trajali dulje od uređaja proizvedenih danas. Isto tako, istraživanja su pokazala kako se najviše uređaja pokvari između druge i treće godine upotrebe, odmah nakon isteka obaveznog jamstva.

Oznaka garantirane trajnosti uređaja

Nakon što je Direktiva uspješno odobrena na izglasavanje, sad je i službeno izglasana velikom većinom europarlamentaraca u Birselu. “Svatko od nas zna koliko je frustrirajuće kada želite popraviti neki uređaj za koji ste izdvojili dobar dio kućnog budžeta, ali ne možete jer je rezervni dio preskup ili ga nema na tržištu. Nekada smo mogli bateriju na mobitelu vrlo jeftino sami zamijeniti, a danas je ona ukopana duboko u uređaj. Došli smo do točke kad je trošak zamjene baterije na mobitelu neisplativ u odnosu na cijenu novog uređaja. Zato smo osigurali da potrošač u trenutku kupnje zna koliko je uređaj popravljiv, te da rezervni dijelovi budu dostupni i cjenovno pristupačni”, kazala je Borzan.

Jedna od novina koje će uvesti novi EU zakon je oznaka garantirane trajnosti uređaja, koja će biti obvezna i ista u cijeloj Europi. Preko 70 posto potrošača ne zna da su propisima EU proizvodi poput električnih uređaja pokriveni obveznom 2-godišnjom garancijom. Osim zakonski propisane garancije, proizvođači/trgovci mogu ponuditi i dobrovoljnu komercijalnu garanciju trajnosti uređaja, jednakovrijednu zakonskoj garanciji. “Kako bismo osnažili položaj potrošača, odnosno potaknuli proizvođače na natjecanje kvalitetom uređaja i duljinom garancije, uvodimo obveznu oznaku zajamčene trajnosti uređaja. Na primjer, proizvođač televizora, uz obveznu 2-godišnju zakonsku garanciju, daje dodatne 2 godine komercijalne garancije trajnosti. Na pakiranju njegovog proizvoda će stajati oznaka „ 2 + 2”. Kupac će tako u trgovini moći lako i brzo usporediti koji proizvodi imaju povoljniju oznaku, odnosno koji proizvođač dulje jamči za svoje uređaje”, zaključila je iz Brisela hrvatska europarlamentarka.

PHOTOS BY: Unsplash, press / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.