zagađenje naslovna

Šest najzagađenijih država na svijetu: U ovim zemljama disanje je jednako štetno kao pušenje i konzumiranje alkohola

GREEN_300_listici_sredina

Zagađenje zraka

U određenim dijelovima svijeta, pogotovo u zemljama Azije i Afrike, bilježi se porast zagađenja zraka, a posljednja istraživanja ukazuju na to da neke čestice u zraku pogubnije djeluju na ljudski organizam od pušenja i konzumacije alkohola.

Prema posljednjim istraživanjima, zagađenje zraka uzrokovano sitnim česticama nastalima zbog požara, teške industrije i automobila iznimno je kancerogeno i povećava rizik od bolesti pluća, srca i moždanog udara, kako piše Euronews. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), 36% slučajeva raka pluća povezano je s tim emisijama, kao i 34% slučajeva moždanog udara i 27% slučajeva bolesti srca.

zagađenje zraka

Bosna i Hercegovina najzagađenija u Europi

Prema nedavno objavljenom izvješću Instituta za energetsku politiku Sveučilišta u Chicagu, istočna Europa više je izložena zagađenju zraka nego zapadne zemlje pa je njezinim stanovnicima život skraćen i do 7,2 mjeseca. Dolina rijeke Po, na sjeveru Italije, primjer je visoko zagađenog područja, a Bosna i Hercegovina ostaje najzagađenija zemlja u Europi, gdje se tamošnjem stanovništvu život skraćuje čak 1,8 godina.

Šest svjetskih zemalja s kritičnim zagađenjem

Zagađenjem zraka najviše su pogođene zemlje Bangladeš, Indija, Pakistan, Kina, Nigerija i Indonezija, a njihovi stanovnici “gube jednu do šest godina života zbog zraka koji udišu”, piše u izvješću.

New Delhi ostaje najzagađeniji svjetski grad s godišnjom prosječnom razinom finih čestica zagađenja zraka koja prelazi 126.5 μg/m3, što je daleko iznad maksimuma 5 μg/m3, koji je propisala Svjetska zdravstvena organizacija.

S druge strane, Kina radi na poboljšanju kvalitete zraka, koje je između 2013. i 2021. godine smanjeno za za 42,3%, pa su si Kinezi time produžili životni vijek za 2,2 godine, naravno, ako zadrže istu kvalitetu zraka.

Dok Svjetski fond troši 3,7 milijardi eura za borbu protiv HIV-a, tuberkuloze ili malarije, ne postoji međunarodni plan za borbu protiv zagađenja zraka iako je ono za ljude koji žive u Demokratskoj Republici Kongo ili Kamerunu smrtonosnije nego HIV, malarija ili druge bolesti.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.