Screenshot 2023-02-21 105741

Serija ‘The Last of Us’ skrenula pažnju na najpodcijenjeniji alat u apokalipsi – menstrualnu čašicu

GREEN_300_listici_sredina

Žensko zdravlje je uvijek bitno

Menstruacija je normalna životna pojava, ali jeste li se ikada zapitali kako biste se nosili s njom u apokalipsi? Srećom po nas, HBO-ova hit serija "The Last of Us" ima odgovor - menstrualna čašica.

Polovica stanovništva ima menstruaciju, a ipak mnogi o menstruaciji nerado pričaju ili je smatraju tabu temom. Rijetko kad netko otvoreno govori o menstruaciji, a kamoli na televiziji. Zato je bilo pravo osvježenje vidjeti kako HBO-ova hit serija “The Last of Us” suptilno spominje menstruaciju kroz sada već par epizoda.

Glavna junakinja Ellie u jednoj epizodi pronalazi tampone brenda Tampax koji su se na tržištu pojavili 2002. godine. Ellie, djevojka od 14 godina koja unatoč apokalipsi i dalje mora razmišljati o menstruaciji i higijeni, oduševljena je otkrićem. U šestoj epizodi, koju smo imali priliku pogledati jučer, Ellie dobiva menstrualnu čašicu brenda DivaCup. U vrijeme radnje serije to je bio jedini veliki proizvođač menstrualnih čašica, ali definitivno nisu uživale popularnost kakvu imaju danas.

Neprocjenjiv dar

Gledajući razne filmove o apokalipsi, jeste li se ikada zapitale kako bi žene “hendlale” menstruaciju tijekom takvog razdoblja? Rijetko se u serijama i filmovima spominju mjesečnice, a kamoli kako se s njima nositi. Vjerojatno je neugodno tražiti materijale za improvizirani uložak ili tampon, i zato je Ellie imala pozitivnu reakciju kada je pronašla kutiju tampona i stavila ih u ruksak kao da je pronašla skriveno blago.

Menstruacija se ponovno spominje u šestoj epizodi, i opet, na nonšalantan, normaliziran način. Nakon što Ellie i Joel stignu na Jacksonovo utočište, Maria priprema novu odjeću i potrepštine za tinejdžericu. Jedan od tih predmeta je menstrualna čašica. To je vjerojatno rijetko otkriće u apokaliptičnom svijetu i neprocjenjiv dar od Marije.

Za one koji ne znaju, menstrualna čašica je čašica napravljena od silikona koja se umeće u vaginu za prikupljanje krvi. Višekratno se koristi, za razliku od tampona i uložaka. Osim što korisnicama donosi uštedu novaca, puno je bolja za okoliš. DivaCup International, tvrtka koja proizvodi menstrualnu čašicu iz serije, s proizvodnjom je počela 2003. godine, što znači da su proizvodi tek izlazili na tržište kada je zaraza u “The Last of Us” zahvatila svijet.

U apokaliptičnom svijetu u kojem se tamponi smatraju trofejima, menstrualna čašica je spas – moglo bi se reći da je najpodcijenjeniji alat za preživljavanje u apokalipsi.

Čašice su višekratne i mogu trajati godinama

Menstrualne čašice mogu se koristiti dulje od tampona, do 12 sati prije nego što ih je potrebno isprazniti i očistiti. To je blagodat u apokalipsi, gdje život može biti nepredvidiv i kaotičan.

Naravno, menstrualne čašice imaju svoj rok trajanja. DivaCup predlaže da ih zamijenite svakih nekoliko godina, jer neće trajati vječno. Budući da je Elliejina vjerojatno nekorištena, poslužit će joj dugi niz godina.

Tamponima rok trajanja ističe nakon pet godina, čak i ako stoje u neotvorenoj kutiji. Možda isprva djeluju u redu, ali mogu biti utočište bakterija ili plijesni, što može dovesti do sindroma toksičnog šoka. Naime, sindrom toksičnog šoka je rijedak, ali opasan po život. Rizik je kod korištenja starih tampona, ali i kod predugog držanja, jer bakterije mogu dospjeti u krvotok i iz njega se proširiti.

Možda se scena s menstrualnom čašicom ne čini bitna, ali pohvalno je što su je kreatori serije odlučili uvrstiti u svoju priču. Ona nije prikazana kroz neukusnu šalu ili kao simbol nemoći. Dapače, simbol je odrastanja djevojčice Ellie u snažnu ženu. Sada ima barem jednu brigu manje u kaotičnom svijetu u kojem se nalazi.

Mjesečnice su ponekad bolne i neugodne, ali definitivno nisu tabu. Drago nam je da je čašica normalizirana kroz tu jednu kratku scenu i ponovno stavljena u fokus kao nešto što je vrlo korisno za žene, tijekom apokalipse ili bez nje.

PHOTOS BY: HBO Max Adria, Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.