Zašto više nikad ne bih koristila uloške i tampone

GREEN_300_listici_sredina

Nova odgovorna navika

Menstrualne čašice posljednjih su se godina premetnule u najadekvatniju alternativu ulošcima i tamponima. Ovaj višekratni menstrualni proizvod ne samo da će vam uštediti novac, već ćete njime ozbiljno smanjiti i količinu plastičnog otpada. Treba li vas još nagovarati?

Kroz “one dane” u mjesecu mnoge bi žene voljele proći što bezbolnije i što jednostavnije. Bol u donjem dijelu trbuha, umor, razdražljivost, potreba za prekomjernim unosom slatkiša samo su neki od znakova da ćemo ili već jesmo dobile menstruaciju. I onda slijedi petodnevno “druženje” sa svim onim potrepštinama koje s radošću nakon ciklusa pospremimo u kupaonski ormarić. Tamponi, dnevni ulošci, noćni ulošci, “normal size” ulošci i razni drugi ulošci, pa onda i učestali odlazak u toalet i zadnje, no i ne najmanje bitno kako i na koji način odgovorno zbrinuti otpad od svih tih nakupljenih uložaka. Šokantan je podatak da je primjerice, samo u 2018. godini, u SAD-u kupljeno 5,8 milijardi tampona, a tijekom života, jedna žena koristi negdje između 5 i 15 tisuća uložaka i tampona. Zamislite sad cijeli svijet i količinu otpada koju oni stvore kao plastični otpad. 

Jednokratni plastični menstrualni proizvodi negativno utječu na okoliš, a upravo je glavna posljedica vidljiva na odlagalištima otpada i u morima gdje su ulošci i tamponi, zajedno s njihovim aplikatorima, jedan od deset najčešćih jednokratnih plastičnih proizvoda. Kao takvi, predmet su EU direktive o smanjenju jednokratne plastike. Iako nemamo mnogo izbora na koji način promijeniti vrstu proizvoda koji se nude na tržištu, prije nekoliko godina među najodgovorniju alternativu premetnula se menstrualna čašica kao višekratni menstrualni proizvod. Korištenjem menstrualne čašice značajno doprinosimo očuvanju okoliša, s obzirom na to da se radi o višekratnom proizvodu kojeg možemo koristiti i do deset godina.

Ovo je samo jedan od benefita ovog proizvoda kojemu sam se, moram priznati neko vrijeme opirala. Razlog? Navika. A navike je nekad teško mijenjati. No, promjene prijaju, posebice kad znaš da time činiš dobro ne samo sebi, već i svijetu u kojem živiš. Možda vam zvuči pretenciozno, ali sjetite me se kad ovo ljeto na moru umjesto školjke, izronite – tampon.

Na policama dućana ili u web trgovini pronaći ćete raznovrsni izbor menstrualnih čašica. Ovisno o veličini, brendu i naravno cijeni. Moj odabir je ona brenda “AllMatters OrganiCup”, danskog proizvođača reusable proizvoda. Iako su moje prijateljice, od kojih sam i dobila prve upute, kupovale menstrualne čaše u obližnjim drogerijama, ja sam svoju naručila putem web shopa, zbog organskog sastava koje upravo ove čašice imaju, te pakiranja koji je reciklabilno, a i uz to, dobila sam platnenu malu vrećicu u koju je nakon korištenja mogu spremiti.

Neću vas lagati, prvi susret s menstrualnom čašicom nije bio ugodan. Od pripreme za stavljanje, pa sve do osjećaja straha i nelagode kako je krivo namještena i kako će svaki čas iscuriti iz nje. Neko je vrijeme trajala moja potreba za učestalim provjeravanjem, prenamještanjem, nadziranjem, no nakon prvotnih muka, menstrualna je čašica postala moja nova navika. Puno odgovornija od one s početka priče.

Prvi ciklus još sam uvijek “za svaki slučaj” kupila paket uložaka i tampona, no već kasnije shvatila sam da za tim više apsolutno nema potrebe. Prije svake upotrebe u lončiću prokuham čašicu i ona je spremna za korištenje. Financijska ušteda? Ogromna. Iako sam za nju izdvojila nešto manje od 200 kuna, svaki idući mjesec za menstrualne proizvode uložila sam ravno nula kuna. Smanjenje otpada u kupaoni? Ogromno. Kupaonska kantica već mjesecima zjapi prazna.

No u cijeloj toj savršenosti, ima li nečeg nesavršenog? Možda, a to je čišćenje čašice ako se nalazite na javnom mjestu. Menstrualna čašica bez skidanja i čišćenja može potrajati i po 5 do 6 sati, a kod jače menstruacije 3 do 4 sata. S vremenom, i njezino nezgodno čišćenje postane praksa. Stoga, ako ste vi ja s početka moje priče, i još uvijek na polici drogerije posegnete za ulošcima umjesto za čašicom, neka idući mjesec bude taj. Navike se teško mijenjaju, no promjene su zdrave i poželjne. Posebice ova.

 

PHOTOS BY: Unsplash, Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.