Schwarzenegger, Hamilton, Đoković: Dokumentarac o legendama kojima je biljna prehrana promijenila život

GREEN_300_listici_sredina

"Znao sam pojesti i do 15 jaja dnevno, ali zato danas..."

Meso, jaja, mesni proizvodi, sve je to činilo temeljnu prehranu Arnolda Schwarzeneggera u mladosti. Krvna slika Lewisa Hamiltona drastično je drugačija otkako je vegan. To i još mnogo više u dokumentarnom filmu "The Game Changers" koji ako još uvijek niste pogledali, zasigurno trebate. Možda promijeni i vašu igru. Ili jednostavno samo dobijete uvid u stranu priče koja "navija" za biljnu prehranu.

Oni su igrači koji mijenjaju igru. Oni su pokretači “novog normalnog” u prehrani sportaša, onoga što su mnogi zaboravili da se daleko u povijesti isključivo podrazumijevalo pod pravilnu prehranu. Da bi postali vrhunski, da bi nizali rezultate o kakvima mnogi sanjaju, bili uzor djeci i budućim sportašima diljem svijeta nije im potrebno meso i konzumacija mesnih proizvoda, dovoljna im je uravnotežena prehrana koja se bazira isključivo na biljnim proizvodima.

biljna prehrana

Sve to i još mnogo više pronaći ćete u Netflixovom dokumentarcu “The Game Changers” koji je još na pragu kobne 2020. promijenio mnoge stavove, potaknuo na razmišljanje i promijenio igru. Doslovno.

“The Game Changers” nastao je pod redateljskom palicom Louiea Psihoyosa, a u produkciji legendarnih imena filmske i sportske scene; Jamesa Camerona, Jackiea Chana, Novaka Đokovića koji i sam prakticira biljnu prehranu za koju tvrdi da je njegov ključ uspjeha i mnogih drugih.

Đoković

15 jaja dnevno

“Snažan muškarac je onaj koji jede meso – burgere, steakove, hrpu mesnih proizvoda. Tako su nas prikazivali godinama unazad. I ja sam bio dio toga. To se promijenilo”, ističe u dokumentarcu legendarni Arnold Schwarzenegger, čija najnovija trodijelna dokumentarna serija “Arnold” također na Netflixu, progovara o njegovim promjenama i životnim ulogama.

“Jeo sam i do 15 jaja dnevno, konzumirao enormnu količinu mesa i unosio dodatnih 250 grama proteina jer sam imao gotovo 115 kilograma. No, kako postaješ stariji, postaješ i svjesniji nekih stvari. Danas znam da mi meso nije bilo potrebno u životu i da sve što mi treba mogu dobiti iz biljne prehrane”, istaknuo je nekadašnji glumac i bivši guverner Kalifornije u dokumentarnom filmu “The Game Changers”.

Schwarzenegger, Hamilton, Đoković

Uz Schwarzeneggera o svojim pozitivnim učincima prelaska govore mnogi drugi sportaši među kojima je i vozač Formule 1 Lewis Hamilton. “Imam mnogo više energije nego prije”, ističe u filmu Britanac. “Iskreno, prelazak na biljnu prehranu me plašio, mislila sam kako neću izdržati utrke, no postala sam prava mašina”, riječi su biciklistice Dotsie Bausch.

Mišljenja doktora

Uz brojne sportaše, kroz cijeli se film isprepliću znanstvene teze i eksperimenti doktora koji zagovaraju biljni način prehrane. Od statistike, grafikona pa sve do direktnih eksperimenata na sportašima. Zanimljivo je vidjeti reakcije primjerice, Lewisa Hamiltona koji kod doktora prvi put vidi svoju krv prije i nakon prestanka konzumiranja mesa.

Medicinske studje konstantno su potkrijepljenje primjerima, a sva ona zasnivana su na prednostima konzumacije biljne prehrane. Sportaši u scenama eksperimentiraju i s različitim receptima temeljenim na biljnim namirnicama, stavljajući meso u potpuni zaborav.

Jedni hvale, drugi kude

“Šokantne činjenice potkrijepljene primjerima, genijalno umontirane u topla svjedočanstva sportaša”, “The Game Changers je drugačiji zato što nije pretenciozan, već je vrlo informativan i nudi priču o kojoj nismo znali mnogo”, samo su neki od komentara uglednih stranih medija na film, a na IMDB-u dokumentarac je skupio ocjenu 7,8/10.

Ono što mu neki zamjeraju je pristranost u izvještavanju. Naime, neki su se fitness treneri i doktori obrušili na činjenicu da dokumentarni film ne obrađuje dvije strane “medalje” već isključivo ističe negativne činjenice o mesu.

No, kritika i dalje hvali film, a glavni akteri svjetski poznati sportaši i umjetnici kojih je poprilično veliki broj i ispred i iza kamera ne obazire se na negativne komentare već ističu kako je to njihova jedina i točna strana priče, a uspjesi i medicinski karton tome tvrde, idu im u prilog. Film koji u svakom slučaju ako još uvijek nije, definitivno treba biti na vašem popisu pogledanih.

PHOTOS BY: Instagram, imdb, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.