Nar (punica grantum) se u narodu naziva još šipak ili mogranj. Plod izgledom nalikuje jabuci, ali je kora žućkasto-crvene boje tvrda na dodir. Ispod kore nalaze se jestive sjemenke jarko crvene boje, a upravo se taj plod smatra jednom od najljekovitijih.
Malo zanimljivosti o naru
- Na 100 grama ima 70 kalorija ga čini malo više kaloričnim u odnosu na druge vrste voća.
- Obiluje vitaminom C koji je poznati antioksidans što ga čini idealnom namirnicom u ovo doba prehlada. Sadrži i B vitamine te minerale kalij, magnezij, željezo, fosfor i bakar.
- Koštice su bogate vlaknima što je super za probavnu i crijevnu floru.
- Nar potiče i lučenje hormona sreće serotonina te povoljno djeluje na kardiovaskularni sustav, jačanje imuniteta, ali i na plodnost pridonoseći kvaliteti spermija.
Kako najjednostavnije jesti nar?
Očistite i uživajte u plodu. Iako mnogima na spomen ovog voća na um padne muka oko čišćenja, isplati se. Plus, TikTok je prepun trikova kako ga lakše očistiti i pripremiti za jelo.
Ubacite ga u salatu. Budući da ima osvježavajući okus, nar će se super uklopiti u vaše omiljene salate i dati im osvježavajuću notu.
Klasika – sok od nara
Sastojci: 5 do 6 većih komada ovoga voća
Priprema: Očistite nar i plodove ubacite u blender. Miješajte dok se sve zrna ne zgnječe, ali većina sjemenki još uvijek ostane netaknuta. To obično ne traje više od 15 do 20 sekundi. Procijedite sok. Primijetit ćete da sok prolazi kroz cjedilo prilično sporo jer je pulpa prilično gusta. Da biste ubrzali proces, gumenom lopaticom pritisnite pulpu na cjedilo. Sok bi trebao brže curiti. Ulijte sok u čašu za posluživanje. Od 5 do 6 velikih nara trebalo bi dobiti oko 4 šalice soka. Ostaci soka mogu se čuvati u frižideru 5 do 6 dana.