ozren-cuculic-pzZT-MgPL80-unsplash (3)

Rijeka ima novi model prikupljanja otpada: Vatrootporne spremnike s karticom nadzirat će mjerni sustav

GREEN_300_listici_sredina

Pametni spremnici za stanovnike zgrada

Nakon što će uskoro biti mjesec dana otkako je Zagreb krenuo s novim modelom razdvajanja otpada i uvođenjem popularnih unificiranih vrećica koje su izazvale podvojena mišljenja građana glavnog grada, ovih je dana u Rijeci predstavljen novi podel prikupljanja otpada. Radi se o nadzemnim spremnicima koji su vatrootporni, a stanari zgrada u njih će moći ubacivati otpad uz karticu ili ključ.

Nakon detaljno provedene analize i predloženih različitih modela, izabran je model prikupljanja komunalnog otpada u višestambenim zgradama na području Rijeke. Riječ je o nadzemnim spremnicima velikih kapaciteta 2 do 4 m3 a kako je na predstavljanju istaknula direktorica Komunalnog društva Čistoća Jasna Kukuljan, prednosti predloženog modela su višestruke s obzirom na to da se radi o modularnim metalnim spremnicima (zeleni za miješani komunalni otpad, plavi za  papir i karton te žuti za plastiku te metalnu i višeslojnu ambalažu), što uz vrlo prihvatljivo vrijeme implementacije u trajanju od 12 do 18 mjeseci, omogućuje lako i sigurno premještanje i/ili nadograđivanje u slučaju potrebe za većim brojem spremnika uz minimalne operativne troškove.

Spremnici su vatrootporni te zaštićeni od prevrtanja i vremenskih nepogoda, kao i širenja neugodnih mirisa, a onemogućen je i pristup štetočinama. Također, zaštićeni su od neovlaštenog korištenja.

Rijeka

Korisnici mogu pristupiti spremnicima pomoću kartice ili ključa, a spremnici za miješani komunalni otpad imaju ugrađen mjerni sustav za praćenje predane količine otpada od strane korisnika. S obzirom na to da se radi o spremnicima većih kapaciteta, bit će postavljeni rjeđe nego postojeća mreža spremnika koji imaju zapreminu od 1,1 m3, no s druge strane, radi se o spremnicima koji zahtijevaju i manje operativne troškove, budući da ih može prazniti sam vozač.

Preliminarna okvirna procjena troška implementacije za model iznosi 65,5 milijuna kuna, dok se procjenjuje kako bi godišnji troškovi održavanja iznosili 2,5 milijuna kuna.

Predstavnici Grada Rijeke i KD Čistoća nakon višemjesečne analize predložili su četiri modela prikupljanja komunalnog otpada u višestambenim zgradama, s time da jedan model ima dva podmodela, koji su u sredinom listopada prezentirani i Gradskim vijećnicima.

“Odlučili smo se za ovaj model, smatrajući da je optimalan za Rijeku jer se može implementirati u predviđenom roku te je financijski najprihvatljiviji od predloženih modela. Pred nama je opsežan posao, kako u operativnom, tako i u financijskom smislu“, kazao je gradonačelnik Filipović, najavivši kako će na sjednici Gradskog vijeća u prosincu naći i prijedlog odluke o zaduživanju KD Čistoće za nabavku modularnih spremnika.

Temeljem današnjeg zaključka gradonačelnika, Grad i KD Čistoća će utvrditi nove lokacije i modele zajedničkih spremnika.

Napominje se da se zbog urbanističkih specifičnosti pojedinih područja Grada ipak ne isključuje mogućnost kombinacije tehnologija iz ostalih predloženih modela. Primjerice, određeni broj ukopanih i poluukopanih spremnika već je nabavljen od strane KD Čistoća i Grada Rijeke, uz korištenje sredstava iz europskih fondova te će se nabavljeni spremnici svakako iskoristiti u onim dijelovima grada gdje je to prikladno i najbolje rješenje za uspostavu odgovarajućeg sustava sakupljanja komunalnog otpada.

Također, korisnicima u višestambenim objektima koji žele i imaju mogućnost smještaja spremnika u svojim prostorima i/ili dvorištima omogućit će se korištenje klasičnih spremnika zapremnine 1.100 litara.

Pročelnica Odjela za komunalni sustav Maja Malnar je podsjetila kako su analiza više modela te odabir optimalnog modela prikupljanja otpada u višestambenim zgradama proizašli iz Odluke o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada, donesene na sjednici Gradskog vijeća u ožujku.

Temeljem te odluke KD Čistoća, kao davatelj usluge, bila je obvezna u roku o šest mjeseci od stupanja na snagu Odluke predložiti mjerni sustav koji će točno izmjeriti udio korištenja svakog korisnika u slučajevima kada više korisnika koristi zajednički spremnik ili više zajedničkih spremnika.

PHOTOS BY: Grad RIjeka, Instagram, Unsplash, Pexeles / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.