filip-baotic-eRKWGrySi78-unsplash (1)

Riječke znamenitosti danas će biti osvijetljene zelenom bojom. Ovo je razlog!

GREEN_300_listici_sredina

"Naš planet, naše zdravlje"

Fontane na Jadranskom trgu, Trsatska gradina i lučke dizalice na riječkom lukobranu bit će osvijetljene zelenom bojom povodom današnjeg Svjetskog dana zdravlja koji se ove godine odvija pod motom "Naš planet, naše zdravlje“.

Simboličkim osvjetljavanjem gradskih znamenitosti zelenom bojom na Svjetski dan zdravlja koji se održava danas, 7.travnja iz Grada Rijeke i KBC-a Rijeka žele skrenuti pažnju važnost promjene našeg odnosa prema prirodi te čuvanju prirodnih resursa i podsjetiti na važnost tjelesnih i drugih aktivnosti za očuvanje našeg zdravlja.

Na taj datum, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) od 1950. godine obilježava Svjetski dan zdravlja kao dan podizanja svijesti o određenoj zdravstvenoj temi koja je u tom trenutku obilježena kao prioritetna i zahtijeva pojačane napore s ciljem podizanja svijest o utjecaju zdravog okoliša na dobrobit i zdravlje ljudi. Ovogodišnji Svjetski dan zdravlja obilježava se pod sloganom “Naš planet, naše zdravlje” kojim se želi podići svijest o utjecaju zdravog okoliša na dobrobit i zdravlje ljudi.

Tim povodom iz WHO-a ističu da su posljedice pandemije, globalnog onečišćenja i povećanja kroničnih nezaraznih bolesti usmjerili pozornost na hitne postupke za očuvanje zdravlja ljudi i planeta. Podsjećaju kako naše političke, društvene i komercijalne odluke pokreću globalnu krizu. Onečišćeni zrak koji udiše preko 90 % ljudi, globalno zagrijavanje i poplave pogoduju razvoju zaraznih bolesti. Neracionalno upravljanje vodom i nedostatak higijenskih uvjeta onemogućuju poboljšanje životnih uvjeta. Promet i buka, proizvodnja visoko prerađene, nezdrave hrane i ne-ekološka poljoprivredna praksa povećavaju mogućnost od nastanka kroničnih nezaraznih bolesti.

Iz Svjetske zdravstvene organizacije poručuju kako se aktivnosti vezane uz ovogodišnju temu, kao i sredstva potrebna za njih, ne smiju odnositi samo na današnji dan, već bi se o njima trebalo voditi računa tijekom cijele godine jer koliko brinemo o našem okolišu, toliko brinemo o našem zdravlju. Grad Rijeka dio je mreže zdravih gradova, odnosno projekta u čijem je središtu tema zdravlja i sve ono što zdravlje određuje, a sustavno, putem niza aktivnost namijenjenih građanima, promiče inovacije i promjene u politici zdravlja na lokalnoj razini.

KBC Rijeka predstavlja ustanovu tercijarne naravi kojoj gravitiraju građani Rijeke, ali i triju županija, gdje osim matične Primorsko-goranske, bolničke usluge koriste građani i Ličko – senjske te dijelom Istarske županije. Mnoge aktivnosti odvijaju se kroz različite suradnje s Gradom Rijeka, od financiranja tečaja priprema trudnica za porod, pa do organiziranja programa Škole zdravog disanja kroz program Rijeka – zdravi grad, koji je potaknut upravo posljedicama pandemije COVID-19 virusa i postcovid simptomom otežanog disanja, pokrenut 2021. godine.

PHOTOS BY: KBC Rijeka, Grad Rijeka, Trsatska gradina, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.