raychan-4CGJIBHEFY0-unsplash

Drugo najstarije sveučilište u Hrvatskoj za studente zasadilo voćnjake, a postaje i sveučilište bez plastike

GREEN_300_listici_sredina

Zeleni kampus za generacije koje dolaze

Riječko sveučilište, odnosno njihov Kampus bogatiji je za tridesetak novih sadnica smokava i šljiva. No tu ne planiraju stati...

Početak ožujka na Kampusu Sveučilišta u Rijeci, obilježen je akcijom sadnje šljiva, smokava i niskog raslinja u organizaciji Studentskog centra Rijeka kojom se nastavlja projekt ozelenjavanja Kampusa. Uz restoran “Kampus”, središte okupljanja mnogobrojnih riječkih studenata već otprije imaju oko tridesetak voćaka koje daju plodove – trešnje, šljive i smokve koje studenti mogu konzumirati kad dozriju. “Željeli bismo prvi imati aleju smokava, uz šetnicu na Kampusu, budući da je smokva bila hraniteljica ovog kraja”, istaknuo je ravnatelj SCRI-a mr. Dinko Jurjević.

Kako ističu, ovo su početni koraci ka tome da kroz više od deset godina na ovom studentskom mjestu budu pravi veliki voćnjaci. “Veselimo se ovakvim akcijama”, istaknula je prorektorica za studije, studente i osiguranje kvalitete prof. dr. sc. Marta Žuvić, koja se u ime Sveučilišta i rektorice prof. dr. sc. Snježane Prijić Samaržije pridružila sadnji. Sadnji se pridružio i g. Nenad Milijaš, ravnatelj Studentskog centra Varaždin, koji se nalazio u posjetu riječkom Studentskom centru. Studentski centar Rijeka nekoliko puta godišnje organizira ovakve ekološke akcije, a uglavnom se sade stabla primorskog kraja, voćke i nisko raslinje te je primaran cilj da cijeli Kampus bude ozelenjen, ali i da studenti mogu jesti sa stabala voća koje nije tretirano. Ovim se akcijama SCRI uklapa u politiku Sveučilišta u Rijeci, koje ima želju postati ekološko sveučilište sa ”zelenim” Kampusom i Sveučilištem bez plastike.

PHOTOS BY: uniri.hr, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.