krystal-ng-jRp60R7ogNQ-unsplash

Najjeftinije klimatsko rješenje? Vratite pola planeta prirodi, kaže ovaj znanstvenik…

GREEN_300_listici_sredina

Biološka raznolikost je u kolapsu

Trenutno je na Zemlji zaštićeno svega 15,1% zemljišta, a znanstvenik Eric Dinerstein i njegov tim vjeruje da je potrebno zaštiti 50,4 % Zemljinog kopna kako bismo spasili biološku raznolikost...

U rujnu su Ujedinjeni narodi objavili izvješće u kojem optužuju svjetske čelnike zbog neuspjeha u zaustavljanju kolapsa biološke raznolikosti. Unatoč postavljanju ambicioznih ciljeva u 2010. za zaštitu ugroženih ekosustava, izgubili smo 68% divlje populacije od 1970. godine. Ovo nije samo loša vijest za divlje životinje – to je loše za nas ljude. Bez raznolikih vrsta ptica, gmazova, sisavaca i područja koje naseljavaju, čovječanstvo će izgubiti ekosustave koji reguliraju našu klimu, daju nam tampon za sprječavanje pandemija, osiguravaju vitalne prirodne resurse i održavaju naš zrak i vodu čistima.

Rješenje je zaštita staništa: točnije 50,4 % Zemljinog kopna, prema timu znanstvenika na čelu s Ericom Dinersteinom, znanstvenikom za divlje životinje i direktorom istraživačke organizacije RESOLVE. To je veliko povećanje u odnosu na 15,1 % trenutno zaštićenog zemljišta. Pod nazivom “Globalna sigurnosna mreža”, izvješće nije prvo koje poziva na očuvanje i ponovno oživljavanje pola svijeta. Ali ide korak dalje. Istraživači su identificirali točne kopnene površine koje je potrebno zaštititi kako bi se spriječio klimatski kolaps i procijenili potencijalno skladištenje ugljika za svaku regiju. Aplikacija Global Safety Net sadrži interaktivnu kartu tih područja, napravljenu u suradnji s Google Earth Engineom.

Globalna sigurnosna mreža poziva na zaštitu polovice svjetske zemlje. Kako ćemo doći do tog cilja?

Na sreću, oko 50% Zemljine površine još uvijek se smatra netaknutim, polu-netaknutim ili blago degradiranim – što znači da je zemljište izgubilo dio, ali ne i svo svoje zdravlje i produktivnost. Dakle, postoji dovoljno zemljišta koje se ne preklapa s ljudskom populacijom koje je dostupno za očuvanje. 15% Zemljinog kopna već je zaštićeno. Dodatnih 12% zemlje naseljavaju autohtoni ljudi, koji poštuju biološku raznolikost svog doma. Globalna sigurnosna mreža želi takvim područjima dati posjed, pravo i stručnu pomoć da upravljaju tim ekosustavima – tada bi ukupna zaštićena područja dosegla 27%.

Preostalih 23% više i ne izgleda tako puno, ali je i dalje najteži i najbitniji dio zadatka. Eric i njegov tim su uvjereni da svijet može doći do toga. COVID-19 nam je pokazao da se ponašanje i odgovornost društva zaista mogu promijeniti kada je slučaj „hitan“. Global Safety Net „vjeruje“ da možemo prepoznati i poduzeti određene mjere kako bismo očuvali našu vrstu i svoje javno zdravlje.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.