rihanna
rihanna

Rihanna pozvala na veliku financijsku reformu koja će pomoći najpogođenijima klimatskim promjenama

GREEN_300_listici_sredina

Bavi se aktivizmom već desetljeće

Prošle godine Rihanna je putem svoje zaklade obećala 15 milijuna dolara (13,2 milijuna eura) pokretu za klimu.

Zaklada Clara Lionel, koja je u vlasništvu poznate pjevačice Rihanne, prošle je godine donirala više od 13 milijuna eura za borbu protiv klimatskih promjena, a dugo je i novčanim sredstvima podržavala mjesta na Karibima koja su bila pogođena klimatskim katastrofama. Ovih je dana Rihanna, kojoj je očito stalo do okoliša, na Twitteru pozvala američku ministricu financija Janet Yellen i šefa Svjetske banke Ajaya Bangu da financijski pomognu ljudima koji su najviše pogođeni klimatskim ekstremima, kao i da generalno razmisle o načinu raspoređivanja (svjetskog) novca.

Podržali ju i drugi poznati

“Hoćete li se pridružiti Miji Mottley [premijerki Barbadosa] i zauzeti se za zajednice koje su najviše pogođene klimatskim krizama?”, pitala je pjevačica, koja se bavi klimatskim promjenama već desetak godina.

Rihanna je podijelila poveznicu s akcijskom platformom organizacije Global Citizen, koja vodi kampanju za globalnu financijsku reformu za rješavanje isprepletenih kriza klimatskih promjena, gladi i nejednakosti. Osim nje, inicijativu su, među ostalima, podržali i Lenny Kravitz te Billie Eilish.

Inicijativa ima više ciljeva, a neki od njih su velika reforma međunarodnog financijskog sustava koja bi pogodovala zemljama u potrebi, hitna mobilizacija sredstava za rješavanje klimatskih promjena te porez za industrije koje zagađuju okoliš.

Donirala milijune

Inače, Rihannina zaklada je dobila ime po njezinom baki i djedu, a od 2012., otkada djeluje, je donirala milijune bespovratnih sredstava područjima koja su pogođena klimatskim katastrofama kao što su uragani Harvey, Irma i Maria, koji su se dogodili 2017. godine.

Zaklada je 2019. pokrenula svoju Inicijativu za otpornost na klimatske promjene (CRI), nastojeći povećati spremnost za hitne klimatske slučajeve. Kasnije te godine je donirala milijun dolara nakon uragana Dorian, osiguravajući hitnu hranu i lijekove na sjevernim Bahamima.

Prošle godine Rihanna je putem svoje zaklade obećala 15 milijuna dolara (13,2 milijuna eura) pokretu za klimu, a obećanje je i ispunila. Pomogla je organizacijama diljem SAD-a i Barbadosa.

PHOTOS BY: Green.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.