Rihanna prepares to perform before the halftime show at the NFL Super Bowl 57 football game between the Kansas City Chiefs and the Philadelphia Eagles, Sunday, Feb. 12, 2023, in Glendale, Ariz. (AP Photo/Seth Wenig)

Aktivisti su prozvali Rihannu zbog kontroverznog prstena koji je nosila tijekom nastupa na Superbowlu

GREEN_300_listici_sredina

Još jedna kritika za pjevačicu

Megazvijezda Rihanna dobila je dosta kritika za svoj nastup tijekom nedjeljnog NFL Superbowl Halftime Showa, ali ono što je nosila tijekom nastupa izazvalo je negodovanje onih koji se protive brutalnoj vojnoj hunti u Mjanmaru.

Aktivistička skupina “Pravda za Mjanmar” prozvala je Rihannu na Twitteru ističući da je pop zvijezda nosila burmanski prsten s rubinom vrijedan milijun dolara iz njujorške trgovine Bayco Jewels, koja prodaje niz komada s istaknutim draguljima iz Mjanmara.

Aktivistička skupina tvrdi da “mianmarski dragulji financiraju zločine hunte” i pozivaju na zabranu njihove trgovine. Prema Baycu, prsten koji je Rihanna nosila sadrži “rijedak prirodni, negrijani 19,47-karatni burmanski rubin”.

Dok je Mjanmar zaglibio u gospodarskom previranju otkako je vojska svrgnula civilnu vladu u veljači 2021. — zbog ekonomskih sankcija, raširenih radničkih štrajkova i unutarnjih vojnih sukoba sa snagama protiv hunte — jedan od načina na koji se vlada hunte uspjela održati je kroz prodaju dragulja. Mjanmar je jedan od najboljih izvora dragog kamenja na svijetu i posebno je poznat po kvaliteti svojih rubina.

Izvješće koje je objavila organizacija za ljudska prava Global Witness u prosincu 2021. detaljno opisuje kako su neki od najpoznatijih svjetskih draguljara riskirali financiranje hunte prodajom rubina koji su vjerojatno potjecali iz rudnika u zemlji pod vojnom vlašću.

“Ne postoji burmanski rubin etičkog porijekla”, rekla je u priopćenju Clare Hammond, viša aktivistica kampanje za Mjanmar pri Global Witnessu. “Ovo drago kamenje prodaje se kao simbol ljudske povezanosti i privrženosti, a ipak opskrbni lanac karakterizira korupcija i užasna kršenja ljudskih prava.”

Prsten
Sporni prsten na njezinoj lijevoj ruci

Iako je SAD sankcionirao neke od glavnih dobavljača dragog kamenja iz Mjanmara, zakon kojim bi se u potpunosti zabranio njihov uvoz nije donesen i mnogi veliki međunarodni trgovci još uvijek sudjeluju u njihovoj trgovini.

Rihanna je očito svjesna što se događa u Mjanmaru. U veljači 2021. dobila je brojne pohvale zbog ovog ‘tweeta’ kojim je podigla svijest o tada nedavnom puču.

Dok se na društvenim mrežama sada poziva pravda za Mjanmar, aktivistička skupina podsjeća pjevačicu da su njezine kolege umjetnici bili među žrtvama huntinog nasilja koje se procjenjuje da je ubilo 2400 civila. “U listopadu je hunta izvela neselektivne zračne napade na koncert u državi Kachin, ubivši najmanje 80 ljudi, uključujući umjetnike i publiku”, napisali su na Twitter aktivisti. Skupina “Pravda za Mjanmar” za kraj je pozvala Rihannu da stane uz narod Mjanmara bojkotiranjem mjanmarskih dragulja i pozivanjem na zabranu njihove trgovine.

PHOTOS BY: Guliver image / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.