dirty plates covered in waste food in kitchen

Restorani uveli kazne gostima koji ne pojedu sve s tanjura: ‘Želimo ukazati na nepoštovanje’

GREEN_300_listici_sredina

Pokušavaju smanjiti otpad

Ugostitelji tvrde da je sve 'stvar principa i poštovanja'.

Kako bi se borili protiv otpada hrane, francuski restorani osmislili su novi način – gostima koji ne pojedu sve s tanjura naplaćivat će kaznu od pet eura.

Kako prenose francuski mediji, za sad su ovu praksu uvela dva restorana u Quimperu s principom posluživanja putem švedskog stola – L‘Atlantis i L‘Aigle Royal u kojem posjetitelji sami određuju koliko će pojesti.

Riječ je o restoranima koji dnevno posluže između 300 i tisuću, odnosno 180 i 600 gostiju.

Unaprijed obaviješteni

Iako su do sada naplatili tek devet kazni, ugostitelji su optimistični. Smatraju da će na ovaj način bolje regulirati otpad hrane.

“Željeli smo našim gostima osvijestiti problem otpada od hrane, kao i sve veći problem nabave svježih namirnica”, kazali su ugostitelji te istaknuli da su gosti unaprijed obaviješteni o kaznama.

Ističu dodatno kako je naplata ovog dodatka stvar principa te da gostima koji ne dovrše svoje jelo žele ukazati da nemaju poštovanja.

Inače, u Francuskoj se svake godine baci oko 10 milijuna tona hrane, što preračunato u novac znaci da se baci otprilike 16 milijuna eura godišnje.

PHOTOS BY: Profimedia / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.