Koristeći tintu osjetljivu na toplinu, naljepnica na staklenci majoneze otkriva skrivene poruke i neobičnu grafiku – nakon što temperatura padne ispod pet stupnjeva. Sve namirnice koje se drže na višim temperaturama vjerojatno će se brže pokvariti – a to uključuje majonezu kupljenu u trgovini, nakon otvaranja.
Nova naljepnica dolazi nakon rezultata studije koju je provela dobrotvorna organizacija koja se bori protiv otpada od hrane. Naime organizacija WRAP je objavila da je prosječna temperatura hladnjaka u Ujedinjenom Kraljevstvu, gdje je predstavljena nova naljepnica, sedam stupnjeva što je daleko iznad optimalnih tri do pet stupnjeva.
Niža temperatura osigurava svježinu namirnica
Potrebno je napomenuti da ovo nije reklama za Hellmann’s već da podržavamo ideje i inovacije koje mogu stati barem djelomično na kraj ogromnom problemu bacanja hrane. Osim što nova etiketa upozorava kada temperatura nije pogodna za sadržaj u njoj, također pomaže spriječiti kvarenje i drugih namirnica. Primjerice, svježa hrana poput mlijeka, voća i povrća posebno ima korist od skladištenja na pet stupnjeva ili niže te u takvim uvjetima može produžiti rok trajanja za tri ili više dana.
“Svake godine u Ujedinjenom Kraljevstvu više od 4,5 milijuna tona savršeno dobre hrane završi u otpadu. To prosječnu obitelj košta više od 700 funti godišnje – novac koji si nitko od nas ne može priuštiti bacati. Nepravilno skladištenje ključni je okidač za kvarenje hrane, a postavljanje ispravne temperature hladnjaka može pomoći da hrana dulje ostane svježija. Drago mi je što je WRAP surađivao s tvrtkom Hellmann na ovom uzbudljivom ispitivanju. Potrebne su nam inovacije poput ove probne staklenke koja će nam pomoći da napravimo jednostavne promjene u našim životima”, rekla je u priopćenju Catherine David, direktorica suradnje i promjena u WRAP-u.