Kada govorimo o ostacima hrane, to može biti povrće od jučerašnje večere, jaja od doručka koja niste mogli dovršiti (i koja ste spremili u frižider), ostatci salate koju ste imali za ručak, ili jednostavno u frižideru vam je ostalo pola tikvice, mrkve, paradajza, malo skuhane leće ili slanutka i slično. To se u principu odnosi na sve što u manjoj količini samostalno ne bi bilo dovoljno za jedan cijeli obrok. No ako to sve spojite, dobit ćete svoje punjenje za tortilju. Ovisi o tome što volite, no super stvar je što u tortilju možete dodati zaista bilo što. Nama najdraža i najjednostavnija kombinacija je kada u tavi zagrijemo ostatke povrća koje nam je ostalo od prijašnjeg jela, namažemo humus, dodamo malo svježe salate i jelo je gotovo. Na ovaj način ste dobili vrlo jednostavno, zdravo i brzo jelo, a bez stvaranja dodatnog otpada već baš suprotno – smanjili ste mogućnost bacanja hrane i iskoristili ju u potpunosti. Niste kupovali ništa novo, te niste imali niti dodatan otpad.
Kako bi ovo jelo bilo u potpunosti bez otpada, to znači da biste trebali napraviti i svoje tortilje. Sva sreća to je vrlo lako, a super je što ih možete napraviti za vikend kada imate više vremena i zatim ih čuvati u hladnjaku ili zamrzivaču. Osim toga, tortilje koje radite kod kuće će biti puno zdravije zato što sadrže puno manje masti u usporedbi s većinom komercijalno izrađenih tortilja. Za tortilje potrebno je samo par sastojaka koje obično uvijek imate u svojoj kuhinji. No ovdje vam donosimo zdraviju verziju tortilja čiji je recept također vrlo jednostavan i lagan, no s jednim dodatnim zelenijim sastojkom.
Da biste napravili ove zdrave tortilje potrebno vam je:
- 3 šalice baby špinata
- 1/4 šalice vode (plus još po potrebi)
- 2 šalice brašna od pira (plus još po potrebi)
- 1/2 žličice soli
Procedura:
- Skuhajte špinat s vodom (4-5 min) dok ne omekša.
- Prebacite ga u blender kako biste dobili pire (dodajete vode po potrebi, toliko da dobijete jednu šalicu pirea).
- U drugoj posudi pomiješajte pirovo brašno i sol.
- Dodajte pire od špinata i miješajte dok se brašno potpuno ne upije.
- Ako vam se smjesa čini prevlažna ili ljepljiva, za pomoć možete dodati još malo brašna od pira.
- Na ravnu površinu pospite brašna, i premjestite tijesto te oblikujte u cjepanicu.
- Podijelite tijesto na oko 12-15 dijelova (ili ovisno o tome koju veličinu tortilje želite) i rukama oblikujte te dijelove u kuglice.
- Kuglice od tijesta dobro posipajte brašnom od pira i razvaljajte svaku.
- Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri i dodajte tortilju, pecite 1-2 minute sa svake strane.
- Svaku gotovu tortilju pokrijte čistim ručnikom dok ne budete spremni za jelo. Ručnik će zadržati paru kuhanih tortilja dok se hlade, održavajući ih mekanima i fleksibilnima.
.
Ovakve tortilje možete čuvati u hladnjaku otprilike tri do četiri dana, dok u zamrzivaču ove domaće smrznute tortilje će trajati i do šest mjeseci. U ovom receptu smo višenamjensko brašno zamijenili s brašnom od pira, koje je nerafinirano brašno te mnogo zdravije, no možete iskoristiti i većinu drugih vrsta. Pir je bogat vitaminima i mineralima poput magnezija, kalcija, selena, željeza, mangana, cinka, vitamina E i vitamina B-kompleksa. Bogat je bjelančevinama i ima manje kalorija od pšeničnog brašna, a također se i lakše probavlja od pšeničnog. Dodajući špinat, ove tortilje su postale bogatije vlaknima i proteinima.