Odlični načini kako iskoristiti ostatke začinskog bilja

GREEN_300_listici_sredina

Fuzija okusa

Nema ništa bolje nego u kuhinji nadohvat ruke imati svježe, aromatično bilje. Bez obzira jeste li ga sami uzgojili ili kupili na tržnici, ponekad se nađete u situaciji da imate previše začinskog bilja. Donosimo nekoliko ideja kako da ih iskoristite i spasite od propadanja.

Nema nam ništa draže nego kada uspijemo naći svježe začine na tržnici, a ponekad od sreće zbog pronalaska uzmemo ih i previše. Naravno,  najčešće dolaze u vezicama, a ako nemamo spremne ideje i recepte, rijetko kada ih u potpunosti iskoristimo i često uvenu na stražnjem dijelu hladnjaka.

Svježe bilje nažalost jako brzo vene. Često zato što ih ne uspijemo pravilno pohraniti ili zaboravimo da su uopće tamo. To je velika šteta jer svježe bilje može dodati toliko okusa našoj hrani, a da ne spominjemo zdravstvene dobrobiti.

Kako čuvati svježe začinsko bilje?

Izuzev bosiljka koji nevjerojatno brzo vene, svježe začinsko bilje najbolje je čuvati u hladnjaku, zamotano u vlažni kuhinjski papir ili krpu. Mekano bilje, poput peršina i korijandera, dobro je tretirati kao cvijeće i držati u čaši s malo vode na dnu. No u svakom slučaju, svježe bilje je najbolje iskoristiti čim prije.

Ako znate da svoje bilje nećete upotrijebiti na vrijeme, maslinovo ulje infuzirano biljem je brz i divan način da maksimalno iskoristite njihov okus. Natopite kadulju ili ružmarin u maslinovom ulju, a zatim procijedite u boce i dobit ćete ulje s novim okusom koje savršeno ide uz razna jela. Osim toga, još jedna dobra ideja za sačuvati ostatke začinskog bilja je da ih sitno nasjeckate, dodajte omekšanom maslacu i pomiješajte, te spremite u zamrzivač. Dobit ćete predivan začinjeni maslac koji možete koristiti u mnogim jelima.

Začinski zeleni umaci

Još jedan odličan način za iskoristiti ostatke začinskog bilja je da od njih napravite chimichurri, začinjeni zeleni umak koji potječe iz Argentine, a često se poslužuje na odresku. Možete napraviti i talijansku gremolatu, ukrasni preljev od bilja s limunom, češnjakom, peršinom i inćunom, koji se tradicionalno koristi za dovršavanje tradicionalnih talijanskih jela.

Pretpostavka ovih takozvanih umaka je jednostavna: nasjeckajte bilo koje bilje koje imate i dodajte nešto pikantno s puno okusa poput inćuna, kapara ili čak senfa ili octa. Zatim dodajte malo citrusa i malo ulja da se omekša umak i dobili ste fini dodatak za svoja jela. Ostatke možete čuvati u hladnjaku par dana pod uvjetom da su prekriveni slojem ulja.

Pesto

Ako imate bilje koje vam vene u hladnjaku, pesto je idealan recept za koji ih možete iskoristiti. Naravno bosiljak je klasičan odabir, no vrlo lako možete iskoristiti i druge vrste bilja poput korijandera, peršina, rukole ili metvice. Imajte na umu da je za izradu pesta najbolje koristiti takvo meko bilje, za razliku od drvenastog bilja poput ružmarina. Njega možete koristiti i kada se osuši.

Pesto je jako svestran i za njega možete koristiti razno drugo povrće poput vrhova mrkve, repe ili blitve, grašak i slično. Koristite pinjole, orahe ili indijske oraščiće. Možda to nije tradicionalni pesto na koji ste naviknuli, ali svejedno će imati dobar okus. Sve što vam treba za izradu pesta od ovih ostataka je omjer od dvije šalice zelenog bilja, naspram jedne šalice maslinovog ulja, pola šalice oraha i pola šalice sira. Sve izmiješajte u blenderu i isprobajte svoj “homemade” pesto s tjesteninom, na pizzi ili u sendvičima.

Pinterest

PHOTOS BY: FreePik, Pexels, Pinterest / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.