fritule naslovna

Ideja za slani doručak: Fritule od tikvica se lako pripremaju, a svidjet će se i najizbirljivijima

GREEN_300_listici_sredina

Brz i ukusan zalogaj

Ako vam baš ništa ne pada na pamet za doručak ili večeru, a u frižideru imate tikvicu, evo recepta za ukusan i slani zalogaj.

Tikvice se ubrajaju u top 10 povrća od kojega se mogu pripremati najraznovrsniji obroci. Od njih možete prirpremati palačinke, popečke, možete ih puniti, raditi lazanje pa čak i čips. No ovo ljetno povrće može osvježiti i dobro poznate i mnogima omiljene fritule, ali tada dobivate slanu varijantu koja je, u što smo se i uvjerili, puno ukusnija od one slatke.

Jedino što je važno kod pripreme – dobro ocijedite naribane tikvice.

tikvice

Sastojci
  • 3 jaja
  • 2 žlice kiselog vrhnja
  • 2 šalice brašna
  • 1 ribana tikvica
  • 2 žličice parmezana
  • pola žličice rakije (da tijesto ne upije masnoću kod prženja)
  • 1 žličica praška za pecivo
  • ulje ili mast za prženje
  • sol
  • papar

Tikvicu ogulite, posolite i obavezno ostavite da odstoji 20 minuta, a potom je dobro ocijedite. Pjenjačom u zdjeli prvo umutite jaja, parmezan, sol i papar pa dodajte vrhnje i naribanu, ocijeđenu tikvicu. U posebnoj zdjeli umiješajte brašno i prašak za pecivo. U tekuću smjesu postupno, miješajući pjenjačom,  dodajte suhu smjesu (brašno i prašak za pecivo).

Tijesto umutite da bude kompaktno, bez grudica, malo gušće od smjese za palačinke. Potom žlicom vadite tijesto pa fritule, žličnjake ili uštipke stavljajte u vruće ulje ili mast i okrećite dok ne porumene s obje strane.

Tips&tricks

Tijesto stavljajte peći u vruće ulje, a da prepoznate pravu temperaturu načinite test: u ulje nakratko umočite drveni štapić pa kada se stvore oko njega mjehurići, ulje je spremno za fritule, žličnjake ili uštipke, kako vam drago.

PHOTOS BY: Pexeles/Pixabay / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.