Tikvice se ubrajaju u top 10 povrća od kojega se mogu pripremati najraznovrsniji obroci. Od njih možete prirpremati palačinke, popečke, možete ih puniti, raditi lazanje pa čak i čips. No ovo ljetno povrće može osvježiti i dobro poznate i mnogima omiljene fritule, ali tada dobivate slanu varijantu koja je, u što smo se i uvjerili, puno ukusnija od one slatke.
Jedino što je važno kod pripreme – dobro ocijedite naribane tikvice.
Sastojci
- 3 jaja
- 2 žlice kiselog vrhnja
- 2 šalice brašna
- 1 ribana tikvica
- 2 žličice parmezana
- pola žličice rakije (da tijesto ne upije masnoću kod prženja)
- 1 žličica praška za pecivo
- ulje ili mast za prženje
- sol
- papar
Tikvicu ogulite, posolite i obavezno ostavite da odstoji 20 minuta, a potom je dobro ocijedite. Pjenjačom u zdjeli prvo umutite jaja, parmezan, sol i papar pa dodajte vrhnje i naribanu, ocijeđenu tikvicu. U posebnoj zdjeli umiješajte brašno i prašak za pecivo. U tekuću smjesu postupno, miješajući pjenjačom, dodajte suhu smjesu (brašno i prašak za pecivo).
Tijesto umutite da bude kompaktno, bez grudica, malo gušće od smjese za palačinke. Potom žlicom vadite tijesto pa fritule, žličnjake ili uštipke stavljajte u vruće ulje ili mast i okrećite dok ne porumene s obje strane.
Tips&tricks
Tijesto stavljajte peći u vruće ulje, a da prepoznate pravu temperaturu načinite test: u ulje nakratko umočite drveni štapić pa kada se stvore oko njega mjehurići, ulje je spremno za fritule, žličnjake ili uštipke, kako vam drago.