andreas-dress-MBW3F1jEhh0-unsplash

Razvili su nove baterije za električne automobile čije je trajanje 10 puta dulje!

GREEN_300_listici_sredina

Zabrinutost oko dometa postaje stvar prošlosti?

Novo istraživanje ima potencijal za značajno povećanje gustoće energije litij-ionskih baterija ugradnjom anodnih materijala velikog kapaciteta

Iako se tržište električnih automobila sve više širi, mnogi negoduju iz straha da baterija njihovog električnog ljubimca na četiri kotača neće potrajati do iduće stanice za punjenje. No, istraživači su pronašli način kako produljiti trajanje baterije.

Naime, znanstvenici sa Sveučilišta za znanost i tehnologiju Pohang (POSTECH) i Sveučilišta Sogang surađivali su na studiji koju su objavili u časopisu Advanced Functional Materials. Tim je razvio polimerno vezivo za stabilan, pouzdan anodni materijal velikog kapaciteta umjesto uobičajenih anoda izrađenih od grafita ili drugih materijala.

Tim je radio s nabijenim polimernim vezivima kako bi minimizirao širenje volumena koje inače ograničava rad baterije u reakciji s litijem.

“Istraživanje ima potencijal za značajno povećanje gustoće energije litij-ionskih baterija ugradnjom anodnih materijala velikog kapaciteta, čime se produljuje domet vožnje električnih vozila”, rekao je Soojin Park, profesor na Odjelu za kemiju na POSTECH-u.

Istaknuo je pritom da anodni materijali na bazi silicija mogu potencijalno povećati domet vožnje za najmanje deset puta!

Problemi postaju stvar prošlosti

Istraživači su razvili slojeviti polimer s izmjeničnim pozitivnim i negativnim nabojem koji ima jake, reverzibilne veze za bolju kontrolu širenja volumena, dajući potencijal za stvaranje jačih, pouzdanijih EV baterija.

Baterije za električna vozila

Prethodne studije pokazale su da baterije električnih vozila obično pružaju više nego dovoljan domet za većinu ljudi, od svakodnevnih putnika do izletnika vikendom.

Danas većina vozača može voziti električno vozilo oko 400 km prije nego što ga moraju napuniti. Uz stalne inovacije i istraživanje baterija za električna vozila, zabrinutost oko dometa uskoro bi mogla biti stvar prošlosti.

 

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.