lasse-jensen-lxzWmerBObA-unsplash

Appleovo punjenje iPhonea “čistom” električnom energijom izazvalo pomutnju na društvenim mrežama

GREEN_300_listici_sredina

U svijetu je aktivno oko 1,5 milijardi iPhonea

Kada se baterija našeg telefona isprazni, obično žurimo pronaći najbliži punjač da ga što prije napunimo, ali nova značajka iPhonea namjerno puni sporije kako bi pomogla okolišu. Mnogi nisu zadovoljni time.

Američki korisnici Apple iPhonea posljednjih su dana poprilično uznemireni nakon što su shvatili da njihov uređaj sada ima novu funkciju “Clean energy charging”, odnosno punjenje “čistom” električnom energijom. Naime, mnogi su korisnici primijetili da se njihov uređaj sporije puni, a ovih dana su otkrili da je to upravo zbog nove Appleove funkcije.

Što je “Cleaning energy charging” funkcija?

U listopadu 2022. Apple je uveo “Clean Energy Charging”, dostupan svima koji koriste iPhone u SAD-u na iOS-u 16.1 ili novijoj verziji. Značajke imaju za cilj “smanjiti vaš ugljični otisak selektivnim punjenjem kada je dostupna električna energija s nižom emisijom ugljika.”

Apple

Drugim riječima, kad god priključite svoj iPhone na punjač, predviđanje trenutne emisije ugljika vaše lokalne energetske mreže šalje se vašem iPhoneu. Vaš će telefon zatim koristiti te podatke i puniti vaš iPhone samo kada se može osloniti na čišću proizvodnju energije. Stoga ponekad korisnici mogu priključiti svoj telefon na punjač, a nekoliko sati kasnije primijetiti da je jedva napunjen.

Četiri mjeseca nakon što je Apple predstavio punjenje čistom energijom, strani mediji pišu da neki korisnici koji su tek otkrili tu značajku nisu bili zadovoljni njome. Očito su korisnici primijetili da im se telefoni pune sporije nego inače nakon ažuriranja iOS-a i shvatili su da je to zbog ove funkcije.

Nezadovoljstvo na društvenim mrežama

Jedan korisnik Twittera objavio je da želi isključiti tu značajku kako bi mogao emitirati što više ugljika; drugi je pitao je li moguće odabrati električnu energiju proizvedenu ugljenom ili dizelom za punjenje svog iPhonea. Ubrzo su mnogi počeli pretraživati kako isključiti ovu funkciju na svom iPhoneu.

Tim Latimer, izvršni direktor tvrtke za geotermalnu čistu energiju, oglasio se na Twitteru kako bi komentirao ovu značajku. “Drago mi je što Apple radi na dinamičkom punjenju kako bi se prebacio na sate s niskim ugljikom…ALI način na koji su to uveli nije sjajan”, objavio je. “Nedovoljna informiranost korisnika, a funkcija je uključena po defaultu. Trebali bismo zahtijevati bolju transparentnost i izbor rješenja za čistu energiju ili će se to obiti o glavu.”

Drugi su iskoristili priliku da kritiziraju Appleove napore po pitanju zaštite okoliša i ljudskih prava povezanih sa stvaranjem uređaja. “Materijali koji su korišteni u proizvodnji samog iPhonea ostavit će veći ugljični otisak nego cijeli životni vijek punjenja istog telefona ikada”, napisao je jedan korisnik Twittera. “Napravit ću punjenje čistom energijom čim Apple prijeđe na 100 posto čisti izvor/proizvodnju energije.”

Oni koji su stali u obranu tehnološkog diva rekli su da je ovaj potez bolji nego da Apple ne učini išta, mnogi kažu da ovaj način punjenja neće pridonijeti smanjenju emisije stakleničkih plinova i da je ovo čisti marketinški potez s Appleove strane. Ipak, dobar je podsjetnik da Apple ima potencijal potaknuti promjene kako bi smanjio svoju planetarnu štetu.

 

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.