kalen-emsley-PVQ0NfcJ3PM-unsplash

Havaji zatvorili svoju posljednju elektranu na ugljen

GREEN_300_listici_sredina

Korak bliže održivoj budućnosti

Havaji su početkom rujna zatvorili svoju posljednju elektranu na ugljen, što ovu saveznu državu dovodi jedan veliki korak bliže postizanju cilja oslanjanja na stopostotnu čistu energiju do 2045. godine.

Havaji su odavno poznati po svojoj predanosti obnovljivoj energiji. Havaji su 2015. godine bili prva američka savezna država koja je donijela zakon prema kojem sva električna energija dolazi iz obnovljivih izvora energije, a u travnju ove godine Havaji su prva država SAD-a koja je proglasila klimatsko izvanredno stanje. Posljednja u nizu ekoloških odluka je bila zatvaranje posljednje elektrane na ugljen koja je zatvorena 1. rujna.

AES elektrana je u upotrebi od 1992. godine na Oahuu, trećem najvećem otoku države i domu glavnog grada Honolulua, i odgovorna je za čak 20% električne energije na otoku. Elektrana također emitira 1,5 milijuna metričkih tona ugljičnog dioksida svake godine, što ju čini jednom od glavnih emitera stakleničkih plinova na Havajima. U procesu prelaska države na obnovljivu energiju, nakon što se još 2015. obvezala na 100% čistu energiju do 2045. godine, zatvaranje elektrane je bio sljedeći logički korak.

Zatvaranje elektrane uslijedilo je nakon što su havajski zakonodavci 2020. godine odobrili zakon kojim se učinkovito zabranjuje ugljen za proizvodnju električne energije do kraja ove godine, kada je trebao isteći i 30-godišnji ugovor AES korporacije s Hawaiian Electricom. Voditeljica tržišnog poslovanja za AES na Havajima, Sandra Larsen, rekla je da tvrtka podržava zatvaranje svoje elektrane na ugljen i sada radi na šest projekata obnovljive energije u četiri otočna okruga u državi. Očekuje se da će jedan od njegovih projekata, Kuihelani, proizvoditi struju za oko 27.000 domova na Mauiju.

Havajci su podjednako kao i ekolozi slavili ovu važnu prekretnicu. Iako je nejasno što će se točno dogoditi s elektranom, tvrtka AES pobrinula se i za bivše zaposlenike tvornice. Većini zaposlenika su omogućili da prijeđu na druge pozicije u njihovim projektima održive energije odnosno u solarnim elektranama, vjetroelektranama i projektima za skladištenje baterija, istovremeno pružajući obuku za nove poslove.

Zabrana ruskog plina i nafte izazvala je energetsku krizu za havajske otoke, zbog čega su cijene plina skočile u nebo, te će cijene električne energije vjerojatno rasti sve dok država ne bude u mogućnosti u potpunosti prijeći na obnovljivu energiju. No odmak od ugljena i sve veće oslanjanje države na obnovljivu energiju će svakako dovesti do nižih cijena energije i stabilnijih i predvidljivijih troškova, ali i manje novca poslanog u inozemstvo. Havajske energetske tvrtke, uključujući AES, ulažu ozbiljne napore u zelenu energiju. Tako tvrtke za gorivo sada podižu solarne farme i skladišta baterija, a u iduće dvije godine država planira otvoriti najmanje 14 novih elektrana na obnovljive izvore energije, koje će se oslanjati na solarnu i geotermalnu energiju.

“Projekti obnovljive energije koji bi zamijenili ugljen dolaze na mrežu, a na putu je još više”, Izjavio je guverner Havaja David Ige u tweetu. “Čak i dok se suočavamo s izazovima u ovoj tranziciji, to je pravi potez za naše zajednice i planet. Što je najvažnije, to će Havaje učiniti boljim mjestom za našu djecu i unuke.”

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.