jeshoots-com-9qQTUYm4ss4-unsplash
PHOTO BY: Unsplash / Sva prava pridržana.

Putovanja nakon pandemije – Možemo li ostati odgovorni?

GREEN_300_listici_sredina

Održivi turizam

Iako mnogi ne mogu zamisliti svijet bez putovanja, ako ne poduzmemo određene mjere, neće nam ni ostati svijet za istražiti.

Koronavirus nije donio ništa dobro, ali dok smo ostajali u svojim domovima, imali smo priliku vidjeti što se događa sa Zemljom kada smo po prvi put bili “odsutni”. Primjerice, satelitske slike Kine i Indije, koje su objavile NASA Europska svemirska agencija, zabilježile su smanjenje emisije dušikovog dioksida. Ne zaboravimo fotografije venecijskih kanala koji su zbog drastičnog smanjenja prometa turističkih brodova postali toliko čisti da su se u njima ponovno vidjele ribe. Naravno, globalna zdravstvena kriza nije odgovor na smanjenje emisija stakleničkih plinova, ali taj bi nam fenomen trebao dati razloga za razmišljanje o utjecaju ljudskog djelovanja na planet – uključujući i način putovanja.Ako želimo ispuniti cilj Pariškog sporazuma da se ograniči globalno zagrijavanje na 1,5°C iznad predindustrijske razine do 2030. godine, moramo napraviti značajne promjene. Dio toga morat će doći iz zrakoplovne i transportne industrije. Naime, sektor zračnog putničkog prometa trenutno čini oko 2 % globalnih emisija i jedan je od najbrže rastućih onečišćivača okoliša. Neke zrakoplovne tvrtke rješenje vide u korištenju biogoriva, neke za kratka putovanja zrakoplove na električni pogon, dok neke razmišljaju o ukidanju prvog razreda kako bi se u zrakoplovu dobilo više sjedećih mjesta. Čak i ako uspiju u tim promjenama, i dalje moramo promijeniti svoj pristup putovanju kao pojedinci.

Kada Covid-19 bude iza nas, moramo još jednom pogledati oko sebe i poduzeti individualne mjere za dobrobit planeta. Baš kao što je koronavirus prisilno usporio naše živote, i mi bismo trebali razmotriti sporiji, promišljeniji pristup putovanjima kada nam ona kao nekoć budu dostupna. Turizam je na mnogim svjetskim lokacijama porastao iznad svojih održivih granica, a štetu trpe lokalne zajednice. Postoji autentična veza koja dolazi s mjestom kada odvojimo vrijeme da smisleno shvatimo njegove ljude, kulturu i prirodne ljepote. To se ne može postići ako na jednom mjestu provedemo tek pola dana i nastavimo put do sljedećeg odredišta. Drastično bi smanjili ugljični otisak kada bismo jednom godišnje otišli na duže putovanje umjesto pet ili šest kraćih. Umjesto aviona birajte vlak te si ujedno priuštite novo iskustvo. Pritisak na okoliš može se smanjiti i lokalnim putovanjima. Ovog ljeta mnogi nisu otputovali u druge zemlje nego su iskoristili tu priliku da otkriju nove čari svoje domovine. Gdje god se odlučili otputovati, imajte poštovanja prema ljudima, okolišu i kulturi jer ste praktički gost u njihovom domu. Stoga, pravilno odlažite svoj otpad da bi u tim mjestima mogle uživati generacije iza vas.

PHOTOS BY: Unsplash, Green.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.