psi
psi

Psi više reagiraju na ženske glasove, a mozak im na njih reagira slično kao bebama

GREEN_300_listici_sredina

Zanimljivi rezultati istraživanja

Jedno od objašnjenja za ovaj fenomen je da među sisavcima postoji drevna i univerzalna osjetljivost prema zvukovima s višim tonom i većom varijacijom u frekvenciji.

Pas je čovjekov najbolji prijatelj, no ove životinje ipak možda više preferiraju najbolje prijateljice, pokazuje novo istraživanje iz Mađarske.

Znanstvenici s Instituta za kognitivnu neuroznanost i psihologiju te s Eötvös Loránd sveučilišta u Mađarskoj istraživali su kako psi slušaju ljude, a rezultati pokazuju da oni veću pažnju pridaju ženskim glasovima, prenosi Science Alert.

Stručnjaci su objasnili kako pseći mozak po ovome pitanju funkcionira vrlo slično kao mozak beba – dajući prednost određenim tonovima.

Vole melodiju

A radi se o visokim tonovima koji se izgovaraju melodično, gotovo pjevajući, i s naglašenim samoglasnicima. Upravo se tako, svjesno ili ne, često obraćamo bebama, ali i našim ljubimcima.

U Mađarskoj su snimali mozak 19 pasa različitih pasmina, starih između dvije i deset godina. Za to vrijeme su svakome od njih reproducirali tri različite vrste unaprijed snimljenog ljudskog govora: govor usmjeren prema psima, govor usmjeren prema ljudskoj djeci i govor usmjeren prema drugom odraslom čovjeku.

Ponekad je govornik na snimci bio odrasli muškarac, a ponekad odrasla žena.

Na kraju su psi pokazali veću aktivnost u svojem slušnom korteksu kada su čuli glasove koje često koristimo za kućne ljubimce ili bebe. A posebnu su pažnju obraćali na ženske govornike.

Zanimljiva korelacija

Znastvenica Anna Gábor s Eötvös Loránd sveučilišta smatra da bi to “moglo biti zbog činjenice da žene češće govore psima podižući tonalitet i mijenjajući ritam govora od muškaraca”.

U ranijim istraživanjima, neuroznanstvenici su primijetili da se sličan dio mozga koji se aktivirao kod ovih pasa aktivira i kod beba kojima se obraćaju odrasli.

Jedno od objašnjenja za ovaj fenomen je da među sisavcima postoji drevna i univerzalna osjetljivost prema zvukovima s višim tonom i većom varijacijom u frekvenciji.

Tim Ane Gábor u svoje istraživanje uključio je samo 19 pasa, i nisu kontrolirali spol vlasnika kućnog ljubimca, što bi moglo biti važan faktor u vrsti govora na koji su psi bili najosjetljiviji. No, u svakom slučaju, autori su zadovoljni što su otkrili sličnost aktivnosti mozga kod beba i pasa te kažu da je to zanimljiv temelj za daljnja istraživanja.

PHOTOS BY: Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.