prženje maslinovo ulje

Može li se ponovno pržiti u istome maslinovom ulju? Evo što kažu posljednja istraživanja

GREEN_300_listici_sredina

Zdrave masnoće

Iako se preporučuje izbjegavati prženu hranu, istraživanja o maslinovom ulju provedena unatrag nekoliko godina bacaju novo svjetlo na prženje povrća, ali i sve benefite maslinova ulja kod pripreme namirnica.

Potrošači su sve svjesniji zdravstvenih prednosti maslinova ulja. Dok mnogi koriste maslinovo ulje za salate ili pirjanje, samo mali ga dio koristi i za prženje ili pečenje u tavi. Nije samo njegova visoka cijena razlog, dugo je vladao mit da se na visokim temperaturama, izgaranjem, oslobađaju toksični spojevi koji su štetni za ljudski organizam.

No najnovija istraživanja to opovrgavaju. Ne samo što preporučuju prženje jedino u maslinovu ulju, nego otvaraju mogućnost da ga koristite u prženju i nekoliko puta jer je stabilno, a visoka temperatura pogoduje da namirnice prženjem apsorbiraju i korisne spojeve, antioksidanse, koje ulje sadrži.

Može li se pržiti na maslinovom ulju?

U posljednjih nekoliko desetljeća, mnogi istraživači su se usredotočili i na to kako prženje utječe na maslinovo ulje. Na primjer, antioksidansi u ekstra djevičanskom maslinovom ulju i oleokantal čine ga idealnim za zagrijavanje na visokim temperaturama.

Naime, jedino ulje koje se preporučuje za prženje jest maslinovo i ekstra djevičansko maslinovo ulje, ali ga se može ponovno koristiti za prženje jer je to jedno od najstabilnijih ulja. Prilikom dinstanja ili prženja, sva biljna ulja podliježu modifikacijama i oksidaciji, a ove reakcije se ublažavaju u maslinovom ulju zbog visokog udjela mononezasićene oleinske kiseline.

maslinovo ulje i prženje

Ekstra djevičanska i djevičanska maslinova ulja također se mogu pohvaliti visokim udjelom antioksidansa polifenola, kao što su tirozol i hidroksitirozol, a koji u određenim omjerima pokazuju otpornost na prženje.

prženje u maslinovu ulju

Ostala ulja su nepraktična za prženje jer se koriste u velikim količinama, koje potom treba pravilno zbrinuti, a tijekom visokih temperatura, za razliku od maslinovog ulja, oslobađaju i štetne spojeve.

Dokazano na pomfritu

Nedavno je istraživanje otkrilo da prženje povrća u ekstra djevičanskom maslinovom ulju zdravije od kuhanja. Ne samo što zadržava hranjive tvari u povrću već maslinovo ulje pomaže vašem tijelu da ih apsorbira (da ne spominjemo i da povrće tijekom prženja upija prilično korisne spojeve maslinovog ulja).

Istraživanje objavljeno 2022. godine u časopisu Food Chemistry otkrilo je da prženje ekstra djevičanskim maslinovim uljem rezultira krumpirićima koji su “upili” njegove korisne bioaktivne sastojke.Primijećeno je da krumpir tijekom takve termičke obrade apsorbira skvalen i sterole,  a povećao se udio odabranih fenolnih spojeva u usporedbi s drugim metodama pripreme krumpira.

PHOTOS BY: Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.