Što s uljem nakon kuhanja? Donosimo vam savjete koje možete iskoristiti već danas nakon ručka

GREEN_300_listici_sredina

Praktično i odgovorno

Pravilno zbrinjavanje otpadnog ulja iz kućanstva mnogima zadaje muke. Iako često rješenje vidimo u njegovom izlijevanju u sudoper ili toalet, to je sve samo ne odgovorna i pametna opcija.

Jedan od nezamjenjivih proizvoda kada je riječ o kuhanju svakako je ulje. Maslinovo, suncokretovo, kokosovo, samo su neka koja koristimo dok kuhamo svoja omiljena jela. I da, iako je ono proizvedeno upravo od biljaka, teško ga je vratiti u okoliš na ekološki prihvatljiv način. Zbog konzistencije tekućine ulja repice, povrća, kukuruza, maslina, avokada i druga ulja mogu stvoriti masnu sloj na biljkama, što im ograničava unos kisika.

Također, iskorišteno ulje ima negativan učinak i na životinje. Čak i ako odaberete vrstu ulja za kuhanje koja je bolja za vaše tijelo, ne znači da ste time učinili dobro i za prirodu, stoga je važno na adekvatan način zbrinuti ulje iz kućanstva. Možda vam neki od savjeta koje vam donosimo pomogne u tome.

Ulje

Odvod nikad ne bi smio biti opcija

Za početak, shvatite gdje se ne biste trebali riješiti ulja za kuhanje, a to je svakako i umivaonik ili WC školjka. Postoji nekoliko razloga za to; počevši od činjenice da ulje može i s vremenom hoće začepiti odvode unutar vodovoda vašeg doma. To se može dogoditi vrlo brzo ili će trebati neko vrijeme da se nakupi, ali na kraju će nakupljanje ulja utjecati na protok vode.

No, nije u svemu problem samo vaš odvod vode, već i činjenica da to ulje u nekom trenutku završi u prirodi. Naime, nakon što se ulja ispiru iz vašeg doma, ona ili idu u septičku jamu ili se preusmjeravaju u lokalni uređaj za pročišćavanje. Ne filtriraju se sve čestice u postrojenju, što rezultira time da se masna tvar vraća natrag među biljke i životinje kojima je potrebna svježa voda.

Ponovno ga upotrijebite

Neki ljudi su iznenađeni kada otkriju da se ulje za kuhanje može koristiti više puta, a s obzirom na nove cijene ulja možda njegovo ponovno korištenje i nije toliko loša opcija. Ono što će vam u tome pomoći je da pronađete odgovarajući spremnik za pohranu. Staklene boce idealno su rješenje.

Nakon što se ulje ohladi, filtrirajte i držite ga u bocama za sljedeće kuhanje. Za duboko prženje hrane poput mesa ili ribe, ulje možete ponovno upotrijebiti do četiri puta. Za laganiju hranu, poput krumpira, možete dobiti čak do osam upotreba istog ulja. Ekonomično, zar ne?!

Obavezno ga ohladiti

Kako god odlučite baciti svoje ulje, provjerite je li potpuno ohlađeno prije nego što ga pravilno zbrinete. Možete čak i zamrznuti ulje kako bi olakšali proces. Opcija je da ga i neko vrijeme ostavite vani na niskim temperaturama, a kasnije pravilno reciklirate.

Istražite što se nudi u vašem gradu

Postoje tvrtke koje često preuzimaju jestiva ulja i pravilno ih recikliraju. Također, u nekim gradovima moguće je zbrinuti ulja u reciklažna dvorišta, kao i na neke domaće benzinske crpke koje također primaju otpadno jestivo ulje. Primjerice, Rijeka je po gradu postavila specijalizirane spremnike za prikupljanje otpadnog jestivog ulja iz kućanstva.

Postavom spremnika za sakupljanje otpadnog jestivog ulja iz kućanstva korisnicima se pruža dodatna mogućnost odlaganja ove posebne kategorije otpada čime se doprinosi kako očuvanju okoliša i zdravlja ljudi, tako i poticanju visokokvalitetnog recikliranja s ciljem ponovne uporabe ove vrijedne sirovine.

Kompostirati, ali s oprezom

Neki kažu da će dodavanje ulja za kuhanje u posudu za kompost usrećiti crve i insekte. Drugi kažu da će privući neželjene životinje, pogotovo ako se ulje koristilo za kuhanje mirisnog mesa. Čini se da postoji ravnoteža u kojoj male količine biljnih ulja koriste ekosustavu komposta.

Da biste bili sigurni, dodajte samo ulja koja su korištena za kuhanje povrća i druge hrane koja nije životinjskog porijekla. Također, u kompost dodajte ulje umjereno. Previše ulja stvorit će sloj koji guši kisik u smjesi.

Pomiješajte ga s drugim namirnicama

Prije bacanja ulja, pomiješajte ga s upijajućim materijalima kao što je piljevina. Također ga možete miješati s drugim kuhinjskim otpadom poput brašna. Jedna od opcija je i pomiješati ga s iskorištenim pijeskom za mačke u trenutku kada čistite njihov WC. 

Napravite sapun 

Sapun se oslanja na masnoću, pa je logično da u recept za sapun možete uključiti ulja za kuhanje s visokim udjelom masti. Poželjet ćete filtrirati prljavo ulje prije nego što ga dodate mješavini, ali miješanje maslinovog, sojinog, avokada, bademovog i drugih ulja pruža vam način da ga reciklirate i uštedite novac na zalihama za izradu sapuna.

Napravite insekticid

Budući da ulje ograničava kisik čini ga idealnim sastojkom za insekticid. U kombinaciji sa sapunom i vodom, ulje pomaže spriječiti insekte da unište razvoj usjeva, što je svakako ekološki odgovornija i zdravija opcija. 

PHOTOS BY: Unsplash, Pinterest / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.