M4BAMF Aerial view of the underwater waterfall. Mauritius. Image shot 12/2016. Exact date unknown.

Prirodni fenomen i skriveni dragulj prirode: Pogledajte kako izgleda misteriozni ‘podvodni vodopad’

GREEN_300_listici_sredina

Izgleda prekrasno!

“Vodopad“ je zapravo optička varka koju stvaraju naslage pijeska i mulja koje klize niz padinu i padaju u ponor.

Zadivljujući prirodni fenomen smjestio se u Indijskom otoku u blizini tropskog otoka Mauricijus.

Riječ je o “podvodnom vodopadu“, iluziji koja se može vidjeti samo s vrha. Fenomen se nalazi na jugozapadnoj obali otoka poznatog kao Le Morne u tirkiznoj laguni. Zahvaljujući kristalno čistoj vodi, moguće je vidjeti kroz nju tijekom cijele godine, što je zapravo ključ za rješavanje ove misterije.

Optička varka

“Vodopad“ je zapravo optička varka koju stvaraju naslage pijeska i mulja koje klize niz padinu i padaju u ponor. “Pijesak i mulj s dna oceana otječu na način da izgleda kao da se slijevaju niz vodopad – ili kao da je cijeli otok usisan u golemi odvod“, opisuje CNN.

Budući da je Mauricijus relativno mlad otok, nalazi se na oceanskoj polici uzdignutoj iznad razine morskog dna. Ispred te obale primjećuje se postupna padina koja naglo završava u 4000 metara dubokom ponoru.

Zahvaljujući ovoj morskoj topografiji, vidljive su različite nijanse plave boje, zbog kretanja naslaga pijeska i mulja duž ovih padina. Upravo taj jedinstveni sklad nijansi stvara optičku iluziju koja je osvojila ljude diljem svijeta.

Obilasci helikopterom 

Dobra vijest je da su turisti dobrodošli i da su na raspolaganju obilasci helikopterom koji će im pomoći da vide ovu neobičnu optičku varku.

Otok je star samo nekoliko milijuna godina, ali je već prestao rasti i vjerojatno će se povući natrag u vodu za još nekoliko milijuna godina. Dok oceanske struje polako odvajaju otok, on će postajati sve manji i manji, iako je pitanje hoće li čovječanstvo preživjeti dovoljno dugo da vidi učinke toga, navodi IFL Science.

PHOTOS BY: Instagram, Guliver image / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.