Planirate put u Hercegovinu? Onda obavezno trebate posjetiti i hercegovačke vodopade!

GREEN_300_listici_sredina

Spektakularne prirodne ljepote

Jesen je idealno vrijeme za put u Hercegovinu. Temperature polagano padaju te je istraživanje Mostara i njegove okolice ugodno.

Upravo sredinom rujna smo se prošle godine uputili na sedmodnevni road trip kroz dijelove Bosne i Hercegovine, pri čemu smo spavali na tri lokacije, a jedna od njih je bio Mostar. Mostar je fantastična polazna točka za istraživanje svih prirodnih i povijesnih atrakcija Hercegovine.

Vjerojatno kada netko spomene Hercegovinu, vam prva asocijacija nisu vodopadi. Svi znamo koliko uzavrelo zna biti u ovom dijelu BiH. No, vjerovali ili ne, Hercegovina ima predivne vodopade koje sve možete posjetiti tijekom jednog jednodnevnog izleta. Naravno, koliko će vodopadi biti bogati, ovisi o vodostaju i količini oborina. Mi smo ih posjetili sredinom rujna, a nakon sušnog ljeta, nažalost, vodopad Provalije nije zablistao u svom punom sjaju.

 

Definitivno najpoznatiji vodopadi su Kravice koji se ujedno ubrajaju među najpopularnije ljetno izletište Hercegovine. U jeku ljetne sezone ovu prirodnu ljepotu posjećuje više od 2.000 ljudi. Ovi vodopadi se nalaze 40-ak kilometara od Mostara u neposrednoj blizini Ljubuškog, a nastali su stoljetnim radom sedronosne rijeke Trebižat. Zbog svoje prirodne ljepote i važnosti, ova lokacija je 1954. godine stavljena pod zaštitu države.

Visina vodopada ide i do nevjerojatnih 28 metara, a široki su gotovo 150 metara. Ovdje je dopušteno kupanje, možete se voziti čamcem, a tu se nalaze i brojni ugostiteljski objekti. Za Kravice se plaća ulaznica koja od lipnja do rujna iznosi 20 km, dok u drugom dijelu godine 10 km. Imajte na umu da je u ulaznicu uključen i slap Koćuša.

Nakon što posjetite Kravice, uputite se do vodopada Koćuša koji nije možda velik i impresivan kao slapovi Kravice, no meni je osobno puno draži. Koćuša se također smatra jednim od najljepših prirodnih bisera Hercegovine. I ovaj vodopad se nalazi na rijeci Trebižat, odnosno nalazi se na rijeci Mlade koja kod niže slapa mijenja ime u Trebižat. Visina ovog slapa iznosi preko pet metara, a dužina ide preko 50 metara. Manje poznati vodopadi, ali jednako lijepi su vodopadi Čeveljuša i Provalije. Čeveljuša se također nalazi na rijeci Trebižat blizu mjesta Hrašljani, dok se Provalije nalaze pored grada Stoca.

Koju god lokaciju odabrali, nećete pogriješiti, a moj savjet je da organizirate jednodnevni izlet i uživate ljepotama svih vodopada.

PHOTOS BY: Mija Dropuljić, privatni album / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.