261140015_128270126303375_5832462152118596019_n

Prijatelji životinja prijavili cirkus u Međimurju: ‘U rukama drže bičeve za dresuru’

GREEN_300_listici_sredina

'To nije prirodno ponašanje životinja'

“Zakon o zaštiti životinja (102/17, 32/19) nedvosmisleno zabranjuje držanje životinja u cirkusima i njihovo korištenje u cirkuskim predstavama, osim u svrhu prikazivanja njihova prirodna ponašanja“, poručili su Prijatelji životinja.

Udruga Prijatelji životinja prijavila je Državnom inspektoratu inozemni cirkus Candy koji je 22. travnja gostovao u Prelogu.

Naime, kako su i sami organizatori cirkusa objavili na svojim društvenim mrežama, u sklopu programa nastupa konj koji se na zapovijed djelatnika cirkusa, koji pritom u ruci drži bičeve za dresuru, propinje na stražnje noge. Osim konja, u cirkusu se nalaze i deve.

“Zakon o zaštiti životinja (102/17, 32/19) nedvosmisleno zabranjuje držanje životinja u cirkusima i njihovo korištenje u cirkuskim predstavama, osim u svrhu prikazivanja njihova prirodna ponašanja“, poručili su Prijatelji životinja.

‘To nisu njihova prirodna ponašanja’

Istaknuli su pritom da zakon zabranjuje nastupe svih životinja u cirkusu, kako divljih tako i domaćih, no dopušta držanje i nastupanje domaćih životinja u cirkusima samo u svrhu prikazivanja onih ponašanja koja bi te životinje prirodno iskazivale, bez treniranja.

“To znači da se npr. u cirkusu mogu držati domaće životinje tako da stoje, hodaju ili trče kako bi se prikazalo njima svojstveno ponašanje koje je istovjetno njihovu ponašanju u prirodnom okolišu, no ne smije ih se koristiti za izvođenje trikova. Propinjanje konja na stražnje noge, skakanje kroz obruč i prepreke, penjanje na povišena postolja i sl. nisu prirodna ponašanja svojstvena ni divljim ni domaćim životinjama, već su rezultat dresure“, objasnili su.

‘Nisu ih smjeli ni dovesti’ 

Istaknuli su pritom da deve nisu domaće životinje u Hrvatskoj.

Prema Zakonu o zaštiti životinja zabranjene su ne samo predstave nego i držanje divljih životinja u cirkusu. Stoga deve, ljame i druge divlje životinje, bez obzira na to što ne sudjeluju izravno u predstavama, ne smiju biti držane u cirkusu, odnosno Candy ih nije niti smio dovesti u Hrvatsku s cirkusom, navode.

 

 

PHOTOS BY: Facebook / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.