__-drz-__-N_INAlQoO6Y-unsplash

Međunarodni je dan životinja, a iz udruge Prijatelji životinja imaju poseban razlog za slavlje

GREEN_300_listici_sredina

Ljubav i uzajamno poštivanje

Potpuna zabrana držanja pasa na lancu, uvođenje tzv. Pozitivne liste životinja koje se mogu držati za kućne ljubimce, zabrana držanja divljih životinja u privatnom zatočeništvu samo su neki od prijedloga da se izmijeni postojeći Zakon o zaštiti životinja. Sretan vam Međunarodni dan životinja! Pazite ih i poštujte.

Prije točno 98 godina prvi put se u javnosti spominje dan zaštite životinja, a nakon toga prošle su godine i godine iskazivanja i ulaganja napora kako bi se ovaj dan obilježavao kao Svjetski dan životinja. Svjetski dan životinja tako je postao dan prisjećanja i odavanja počasti svim životinjama, a poseban je naglasak stavljen je na ljude koji vole i poštuju ostale životinje. Dan se slavi na razne načine u svakoj zemlji bez obzira na nacionalnost, religiju, vjeru ili političku ideologiju.

Prijatelji životinja ove godine imaju posebno dobar razlog za proslavu. Naime, zahvaljujući inicijativi udruge Prijatelji životinja i drugih udruga Mreže za zaštitu životinja, upravo je u tijeku osnivanje Povjerenstva za nadolazeće izmjene Zakona o zaštiti životinja. “Na stranici www.boljizakon.net detaljno obrazlažemo prijedloge da se zakonskim izmjenama propišu: potpuna zabrana držanja pasa na lancu, uvođenje tzv. Pozitivne liste životinja koje se mogu držati za kućne ljubimce, zabrana držanja divljih životinja u privatnom zatočeništvu, potpuna zabrana životinja u cirkusima, uvođenje obavezne kastracije pasa i mačaka i druge izmjene”, navode Prijatelji životinja.

Također, pozivaju sve da u subotu 8. listopada 2022. od 10 do 16 sati posjete zagrebački park Bundek, gdje će se, u organizaciji Grada Zagreba, obilježiti Međunarodni dan zaštite životinja. Osim prisutnih brojnih štandova udruga za zaštitu životinja, tim povodom već se gotovo tradicionalno organizira Vege piknik kako bi posjetitelji mogli uživati u ukusnim veganskim jelima. “Kada govorimo o zaštiti životinja, većina pomisli na pse i mačke, no i sve druge životinje trebaju zaštitu od ljudskog iskorištavanja i ubijanja. Već malom promjenom svojih navika možemo zaštititi i životinje koje su daleko od očiju javnosti – na farmama, u klaonicama, laboratorijima, cirkusima, kavezima… Sve životinje trebaju naše suosjećanje kako bismo stvarali svijet bez nasilja prema životinjama”, ističe Ivana Lunka, ambasadorica Međunarodnog dana zaštite životinja u Hrvatskoj.

Pojašnjava da je uvažavanje svih života smisao ovoga dana, koji se slavi od 1925. godine svakog 4. listopada, kada se obilježava i blagdan Franje Asiškog, poznatog sveca i zaštitnika životinja, koji je bio vegetarijanac. Obilježavanje toga dana prvi je potaknuo njemački pisac Heinrich Zimmermann na čijem se događaju u čast prava životinja prije gotovo stotinu godina pojavilo više od 5000 ljudi! “Životinje trebaju naša dobra djela ne samo 4. 10., nego tijekom cijele godine”, poručuje Ivana Lunka.

Prijatelji životinja zaključuju da će nužne izmjene Zakona o zaštiti životinja, koji se nije mijenjao od 2017. godine, sigurno pridonijeti boljoj zaštiti životinja, ali i da ih već danas svatko od nas može zaštititi tako da ih ne napušta, ne kupuje, ne jede, ne nosi njihovu kožu, krzno, vunu i svilu, ne posjećuje zoološke vrtove i kupuje veganske proizvode koji nisu testirani na životinjama. Povodom Međunarodnog dana zaštite životinja, na društvenim mrežama možemo podijeliti svoja razmišljanja o pravima životinja i što svakodnevno činimo kako bismo im pomogli. Time se aktivno zalažemo za ukidanje iskorištavanja, patnje i ubijanja životinja, a promjenom svojih životnih navika izravno sudjelujemo u stvaranju boljega svijeta za sve životinjske vrste.

Stoga, Prijatelji životinja poručuju da se Međunarodni dan zaštite životinja obilježi aktivno naglašavajući da upravo pojedinci mogu učiniti svaki dan mnogo za životinje. Pozivaju i lokalne zajednice da obilježe ovaj važan datum provedbom Zakona o zaštiti životinja, odnosno kontrolom mikročipiranja pasa i financiranjem kastracije pasa i mačaka. Međunarodni dan zaštite životinja neka svima bude poticaj da odvoje vrijeme i upoznaju se s pokretom za prava životinja, radom udruga za zaštitu životinja i informacijama na koje se sve načine životinjama može pomoći.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.